Υλικά μίγματος
⇒ 3 κούπες αλεύρι
⇒ 1 και 3/4 κούπες ζάχαρη
⇒ 2 κούπες νερό
⇒ 6 κ.σ. κακάο
⇒ 10 κ.σ. σπορέλαιο (ή 8 ελαιόλαδο)
⇒ 1 κ.σ. ξύδι άσπρο
⇒ 2 κ.γ. σόδα
⇒ 2 βανίλιες
⇒ λίγο αλάτι
Για την επικάλυψη σοκολάτας
⇒ 200 γραμ. μαύρη κουβερτούρα
⇒ 1 κ.σ. λάδι
Εκτέλεση: Κοσκινίζετε το αλεύρι με το κακάο, προσθέτοντας το αλάτι και τις βανίλιες. Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη. Βάζετε τη σόδα στο ξύδι να δράσει και τη ρίχνετε στο μίγμα του λαδιού με τη ζάχαρη. Πρόσθετετε το νερό και στο τέλος το αλεύρι. Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Λαδώνετε κι αλευρώνετε μία φόρμα κέικ (μπορείτε αντί για αλεύρι να βάλετε κακάο για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα). Ρίχνετε το μίγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
Αφήνετε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτετε την επικάλυψη σοκολάτας.
Επικάλυψη σοκολάτας: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτετε μία κουταλιά ελαιόλαδο.