Το αρχείο της οικογένειας Ηλία Γκορτσολόγου επιστρέφει στη Σπάρτη για να φωτίσει τη σύγχρονη ιστορία της

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Λακωνίας πρόσφατα είχαν την ιδιαίτερη χαρά να δεχτούν το αρχείο του Ηλία Γκορτσολόγου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς δημάρχους Σπάρτης σε μια εποχή ελπίδων και οραμάτων. Η περίοδος της δημαρχίας Γκορτσολόγου ταυτίζεται με τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της νέας Σπάρτης.

Το αρχείο διέσωσε με αγάπη και ευγενικά παρέδωσε στην υπηρεσία των ΓΑΚ η κόρη του Ηλία Γκορτσολόγου, κ. Πόλα Στεφανούρη, η οποία ζει στην Καλαμάτα και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού, συνδέοντας συχνά τους λάκωνες της Μεσσηνίας με τον τόπο καταγωγής τους. Το αρχείο, μετά την ταξινόμησή του, αποτελείται από 14 φακέλους, που περιλαμβάνουν επιστολές, προσκλήσεις, ομιλίες, τηλεγραφήματα και πλήθος ελληνικών και ξένων εφημερίδων που αναφέρονται στη δράση του δημάρχου Ηλ. Γκορτσολόγου. Στο αρχείο περιλαμβάνεται και κείμενο της κ. Στεφανούρη που συντάχθηκε κατά τα έτη 2007-2011 και αναφέρεται στη ζωή του πατέρα της.

Το αρχείο αποτελεί σημαντική πρόσκτηση για τα ΓΑΚ, καθώς αναδεικνύει την ιστορία της νεότερης Σπάρτης μέσω της προσφοράς και της δημιουργικότητας του δημάρχου της την περίοδο 1926-1941. Γι’ αυτό και η υπηρεσία απευθύνει θερμές ευχαριστίες στην κ. Στεφανούρη για την επιστροφή του αρχείου της οικογένειάς της στον τόπο παραγωγής του.