Το βακτήριο xylella απειλεί ελιά, αμπέλι και εσπεριδοειδή

vaktirio Xylella

vaktirio  Xylella

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επέστησε προσοχή στον κίνδυνο εξάπλωσης του βακτηρίου xylella fastidiosa, που προκαλεί ταχεία ξήρανση και νέκρωση των ελαιόδενδρων, από την Ιταλία σε καλλιέργειες στην Ελλάδα και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος φυτοπροστασίας από την xylella, που πλήττει τα ελαιόδεντρα ιδιαίτερα στην περιοχή της νότιας Ιταλίας, και κάλεσε την Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών από το μικρόβιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη πραγματοποίησης ελέγχων στα σύνορα και μέτρων για τη διακίνηση του φυτικού και πολλαπλασιαστικού υλικού, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

Επιπλέον, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπως η Κέρκυρα με ελαιόδενδρα 600 ή και περισσοτέρων ετών, και συνεπώς πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

“Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες σας. Χαιρόμαστε που σήμερα σύντομα αναλαμβάνετε αυτή τη δράση και περιμένουμε αποτελέσματα για τους παραγωγούς της ελιάς στη νότιο Ευρώπη, δήλωσε απευθυνόμενος στον επίτροπο Μimica ο κ. Κεφαλογιάννης.

Η απάντηση του επιτρόπου

Ο κ. Μimica εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο μετάδοσης του βακτηρίου και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας καθώς και στις γειτονικές χώρες, και μάλιστα και σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και σε αμπέλια, παραδεχόμενος ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή μέτρων με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης του βακτηρίου.

Ο επίτροπος συμφώνησε ότι πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά μέτρα κατά τη μεταφορά δένδρων εκτός Ιταλίας και τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την εξόντωση του μικροβίου στις περιοχές όπου έχουν μολυνθεί καλλιέργειες.

Τέλος, δεσμεύθηκε ότι η κομισιόν θα ενισχύσει την έρευνα για την εύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης του βακτηρίου και των συμπτωμάτων που προκαλεί και μέσω του προγράμματος “Ορίζοντας 2020” και θα εξετάσει όλα τα πιθανά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αποζημιώσει τους ζημιωμένους αγρότες.