Το ΓΕΛ Μολάων νικητής του τοπικού προκριματικού διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Ο τοπικός προκριματικός διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO) 2018 πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

O διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τελικό στόχο την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών λυκείου από όλη την Ελλάδα που θα συμμετάσχουν στη 16η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών “EUSO 2018”.
Πρόκειται για πειραματικό διαγωνισμό που αποσκοπεί στην προώθηση της εργαστηριακής και βιωματικής διδασκαλίας των φυσικών επιστημών και την εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Ο τοπικός διαγωνισμός στη Σπάρτη διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ της ΔΔΕ Λακωνίας. Για την επιλογή των θεμάτων και των απαιτούμενων πειραματικών διατάξεων συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Μιχάλης Παπακαλοδούκας, φυσικός, υπεύθυνος ΕΚΦΕ Κορινθίας, Κλεοπάτρα Μανουσάκη, φυσικός, υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αργολίδας και Ελένη Παλούμπα, χημικός, υπεύθυνη ΕΚΦΕ Λακωνίας. Στην επιτήρηση και την αξιολόγηση των μαθητικών ομάδων συμμετείχε η Γεωργία Λαμπράκου, φυσικός, διευθύντρια του ΕΠΑΛ Μολάων. Στην επιτήρηση, πολύτιμη εθελοντική βοήθεια προσέφερε και η χημικός Ελένη Μπουγάδη.

Οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Καραστατήρης (ΓΕΛ Μολάων), Παύλος Κούζουνας, Ναταλία Νικοδήμου, Άγγελος Σιμηστήρας (ΓΕΛ Γυθείου), Αριστομένης Καναβάρος, Ιωάννης Κυριακίδης (2ο ΓΕΛ Σπάρτης), Ιωάννα Μπούτσαλη, Ευαγγελία Στρατάκου (ΓΕΛ Σκάλας), Νικόλαος Γορανίτης (ΓΕΛ Κροκεών), Δήμητρα Δημακόγιαννη (ΓΕΛ Αρεόπολης) προετοίμασαν και συνόδευσαν τις τριμελείς μαθητικές ομάδες που εκπροσώπησαν τα σχολεία τους.

Η συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, με έξι γενικά λύκεια του νομού Λακωνίας να συμμετέχουν, εκ των οποίων τα πέντε εκτός Σπάρτης. Το πνεύμα συνεργασίας, η ευγενής άμιλλα, η άψογη συμπεριφορά, η επιμελέστατη τήρηση των κανόνων και η χαρά της συμμετοχής σε αυτόν τον διαγωνισμό, όπου είναι απολύτως βέβαιο ότι όλοι κερδίζουν, αξίζει να υπογραμμιστούν ως φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.
Οι αξιοσημείωτα υψηλές εργαστηριακές και θεωρητικές επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών τιμούν ιδιαίτερα τους ίδιους και αποτελούν αδιάψευστο αποτύπωμα του ευσυνείδητου έργου των εκπαιδευτικών τους.

Εστιάζοντας στην πολύτιμη διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων και στα αντικειμενικά μετρήσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έγιναν για μία ώρα χημικοί ειδικευμένοι στον ποιοτικό έλεγχο του χυμού πορτοκαλιών και λεμονιών από τη Λακωνία. Υπολόγισαν την ολική οξύτητα του κάθε χυμού, αλλά και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.

Στη συνέχεια, ως ευσυνείδητοι βιολόγοι, συνέχισαν τον ποιοτικό έλεγχο για οξέα και σάκχαρα αυτή τη φορά και μελέτησαν μικροσκοπικά το “αγνό ντόπιο πρόβειο γιαουρτάκι” ως επάξιο εκπρόσωπο των διεθνώς αναγνωρισμένων “λειτουργικών τροφίμων (functional foods)”, που δεν είναι μόνο για να γεμίζουν το στομάχι, αλλά έχουν και επιπλέον θετική επίδραση στην υγεία.

Τέλος, στη φυσική, οι… εκκολαπτόμενοι επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά των ελατηρίων, εξετάζοντας τη συμφωνία της με τον αντίστοιχο νόμο ελαστικότητας (νόμος Hook). Επιπλέον, υπολόγισαν τη σταθερά k των ελατηρίων πειραματικά και γραφικά, ενώ κατόρθωσαν μέσω των μετρήσεών τους να υπολογίσουν τη μάζα ενός παράξενου στερεού σώματος, χωρίς να το ζυγίσουν!

Η κατάταξη των συμμετεχόντων, έχει ως εξής:

Στην 1η θέση διακρίθηκε η ομάδα του γενικού λυκείου Μολάων, αποτελούμενη από τους μαθητές Θεοφάνη Κούστα, Άννα Μοσχοπούλου και Σταύρο Χριστιάνη, με υπεύθυνο καθηγητή τον Παναγιώτη Καραστατήρη, χημικό. Τη 2η θέση -με ελάχιστη βαθμολογική διαφορά από την 1η- κατέλαβε η ομάδα του ΓΕΛ Γυθείου. Την 3η κατέλαβε η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης και ακολουθούν οι ομάδες των ΓΕΛ Σκάλας στην 4η θέση, ΓΕΛ Κροκεών στην 5η και ΓΕΛ Αρεόπολης στην 6η. Η προκριθείσα ομάδα θα διαγωνιστεί στη 2η -πανελλήνια- φάση του διαγωνισμού για την EUSO, στις 27 Ιανουαρίου, στην Αθήνα. Στη φάση αυτή θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
Επίσης στις 27 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, θα διαγωνιστούν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων. Από κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχουν στην EUSO 2018, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 28 Απριλίου έως 5 Μαΐου.

Τα φετινά πειράματα των τοπικών διαγωνισμών στην Αργολίδα, την Κορινθία και τη Λακωνία αποκαλύπτουν το ευρύτατο φάσμα εφαρμογής των φυσικών επιστημών και τον αδιαμφισβήτητα πολύτιμο ρόλο τους στη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Αφιερώνονται σε όλους τους συμμετέχοντες, με την ευχή πάντα να συνεργάζονται αρμονικά κι ελαστικά, να συνομιλούν δροσερά και γλυκά και να κρατούν τα θετικά τους αισθήματα ζωντανά και λειτουργικά, καταθέτοντας υπεύθυνα την προσωπική τους ψηφίδα στο μέλλον μας.
Ιδιαίτερα στην ομάδα του ΓΕΛ Μολάων ευχόμαστε, στα βήματα των μαθητών του ίδιου σχολείου που πρώτευσαν το 2014, να κατακτήσει και πάλι την πρωτιά στον πανελλήνιο και να συνεχίσει νικήτρια στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό!

Ελένη Γ. Παλούμπα
MSc χημικός
υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας