Το Γεράκι επισκέφθηκε ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών

Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στο χωριό μας τον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, που πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στο Γεράκι την Πέμπτη 11 Αυγούστου.

episkepsi Geraki (3)

Η επιθυμία αυτών των ανθρώπων να δουν και να ξεναγηθούν στο βυζαντινό κάστρο Γερακίου, τον «μικρό Μυστρά» όπως ευρέως αποκαλείται, μας ώθησε να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς έστω και προσωρινά να ανοίξει το κάστρο για την ξενάγησή τους. Δυστυχώς το κάστρο παραμένει καθημερινά ερμητικά κλειστό και κάθε μέρα πλήθος επισκεπτών έρχονται και φεύγουν άπραγοι χωρίς να δουν τίποτα. Τελικά για ποιον πολιτισμό και τουρισμό μιλάμε;

episkepsi Geraki (5)

Την ξενάγηση των εκδρομέων ανέλαβε ο φοιτητής στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Χριστάκης. Οι επισκέπτες έμειναν έκθαμβοι από τις ομορφιές του κάστρου αλλά και από τη μοναδική θέα. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το σπίτι της κ. Χρυσούλας Σταματοπούλου για να δουν υφαντά και να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη του αργαλειού. Κατόπιν στο κέντρο του χωριού οι εκδρομείς επισκέφτηκαν την κεντρική εκκλησία για να προσευχηθούν και να ανάψουν ένα κεράκι στην Παναγία μας.

episkepsi Geraki (2)

Ο καφές και η συζήτηση στην πλακόστρωτη πλατεία μας, κάτω από τον ίσκιο των δέντρων, έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με αυτούς τους ανθρώπους και να γνωριστούμε καλύτερα, να μιλήσουμε για τις ομορφιές των χωριών μας και να πέσουν ιδέες στο τραπέζι για περαιτέρω συνεργασία σε πολιτιστικά δρώμενα. Ο πολιτιστικός σύλλογος κέρασε τα ποτά τους εκδρομείς.
Στο τέλος έγινε ξενάγηση στην Βιβλιοθήκη του Γερακίου από την κ. Ανθή Σαράντη.

episkepsi Geraki (4)

Ήταν μία ξεχωριστή μέρα, γιατί καταφέραμε να δείξουμε τις ομορφιές του χωριού μας και τη γερακίτικη φιλοξενία.

Χρήστος Μπαλαμπάνος