Το Γεφύρι του Κόπανου ανέδειξε ημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά

Karmoiris Nikos

 

ekdilosi (3)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά με θέμα «Το Γεφύρι του Κόπανου: Αναδεικνύοντας το σπουδαιότερο μνημείο του Ευρώτα», η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του πνευματικού κέντρου δήμου Σπάρτης.

Η έναρξη της εκδήλωσης, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε με σύντομο χαιρετισμό της αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίας Τζανετέα.

ekdilosi (4)

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Α. Πίκουλας, ο οποίος ανέπτυξε πτυχές της ιστορίας του γεφυριού, διορθώνοντας μέσα από την έρευνά του τις ιστορικές ανακρίβειες της βιβλιογραφίας, όσον αφορά κυρίως στο έτος κατασκευής και την ονοματοδοσία του.

Τη σκυτάλη εν συνεχεία έλαβε ο ιστορικός κ. Παρασκευάς Ματάλας, ο οποίος παρουσίασε τους περιηγητές του ποταμού Ευρώτα, μιλώντας για εκείνους που αναφέρθηκαν ή ζωγράφισαν το γεφύρι, προβάλλοντας σχέδια και γκραβούρες τους.

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Μεταξίας Παπαποστόλου, διευθύντριας του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος», η οποία αναφέρθηκε σε δύο ιστορικά γεγονότα από τα χρόνια της εθνεγερσίας, με σημαντικότερο εκείνο της δολοφονίας του οπλαρχηγού Παναγιώτη Κρεββατά, που συνέβη στο Γεφύρι.

Ο πρώτος κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον κ. Θοδωρή Χαμάκο, γεν. γραμματέα του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕΜΕΠΕΓ) και ιδρυτή του Αρχείου Γεφυριών Πελοποννήσου (ΑΓΠ), ο οποίος παρουσίασε τα πέτρινα γεφύρια της Πελοποννήσου, μιλώντας μεταξύ άλλων και για τους φορείς που έχουν ασχοληθεί με την ανάδειξή τους.

Ακολούθησε ολιγόλεπτο διάλειμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες γλυκίσματα και χυμοί, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν και απόψεις επί του θέματος.

Κατά την επιστροφή στην αίθουσα, το βήμα ανήκε στην MSc αρχιτέκτονα-μηχανικό και υπ. διδάκτορα ΕΜΠ κ. Μαρία Μπαλοδήμου, η οποία παρουσίασε την κατάρρευση δύο πέτρινων γεφυριών με 100 χρόνια διαφορά, εκείνων του Κόπανου και της Πλάκας, μιλώντας για δυνατότητες πιθανής αναστήλωσης, κάνοντας παράλληλα σύγκριση και δίνοντας τα συμπεράσματά της.Karmoiris Nikos

Τελευταίος έλαβε το λόγο -ως οικοδεσπότης- ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου
Καραβά και ιστορικός κ. Νίκος Ι. Καρμοίρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση του συλλόγου με το γεφύρι, καθώς και στις ενέργειες που έχει προβεί το σωματείο για την ανάδειξη του μνημείου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μετά το τέλος και του δεύτερου κύκλου ομιλιών πραγματοποιήθηκε η βιντεοπαρουσίαση του λογότυπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, βασισμένου στο γεφύρι του Κόπανου, το οποίο αποτελεί το έμβλημα του συλλόγου από την ίδρυσή του (1983).

ekdilosi (5)

Λίγο πριν το κλείσιμο διενεργήθηκε συζήτηση επί του θέματος της ημερίδας και επί των ομιλιών. Έτσι οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις και οι ομιλητές να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις.

Την παρουσίαση και το συντονισμό είχε αναλάβει η κ. Νίκη Κουλογεωργίου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και γγ του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις με τη συνολική της παρουσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην είσοδο του πνευματικού κέντρου (ισόγειο δημόσιας βιβλιοθήκης Σπάρτης) λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας, γκραβούρας και αρχειακού υλικού με τον τίτλο «Το Γεφύρι στο χαρτί», η οποία θα παραμείνει στο χώρο της βιβλιοθήκης έως και την Παρασκευή 13/11. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης.

ekdilosi (6)

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία του κόσμου που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, η οποία διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες. Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα και για περίπου μιάμιση ώρα η αίθουσα ήταν κατάμεστη, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν έως το τέλος. Ανάμεσα στο φιλομαθές κοινό παρευρέθησαν πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και σωματείων, τόσο εντός όσο κι εκτός Λακωνίας.

Ύστερα από τη λήξη της εκδήλωσης προσφέρθηκε -ως αναμνηστικό της ημερίδας- στους παρόντες κατά την έξοδό τους ένα μπρελόκ με το νεοπαρουσιασθέν λογότυπο του συλλόγου.

Το ΔΣ του συλλόγου ευχαριστεί από καρδιάς όλους εκείνους που παρέστησαν, τιμώντας με την παρουσία τους τούς προσκεκλημένους ομιλητές, καθώς και την προσπάθεια που κατέβαλε ο σύλλογος. Απευθύνει, επίσης, εγκάρδιες ευχαριστίες στους χορηγούς και σε όλους όσοι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην άψογη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Επόμενος στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά είναι η άμεση έκδοση των πρακτικών της ημερίδας, ώστε να υπάρχουν συγκεντρωτικά σε έναν τόμο όλες οι πληροφορίες για το σπουδαίο αυτό γεφύρι.

xenagisi

Τέλος, σημειώνεται πως την επομένη της ημερίδας, Κυριακή 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο χώρο του γεφυριού. Υπήρξε έτσι οπτική επαφή με τα απομεινάρια του μνημείου, καθώς επίσης και με τις παρακείμενες κι όμορές του αρχαιότητες.

πηγή: e-karavas.gr

ekdilosi (1)ekdilosi (2)