“Το γεφύρι του Κόπανου και το γεφύρι της Πλάκας”

Gefyri Kopanou

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος
________________________________________________________

Στην Ήπειρο, μόλις σε έναν χρόνο από την κατάρρευση (2015) του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, στον Άραχθο ποταμό (έτος κατασκευής 1886) ξεκινούν ήδη οι εργασίες για την αποκατάστασή του, με τη συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού, Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Δήμου Β. Τζουμέρκων. Αυτό προφανώς έγινε επειδή κάποιοι ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά και δραστήρια και κατάφεραν να πετύχουν αυτήν τη θετική για τον τόπο τους εξέλιξη.

Στη Σπάρτη έχουμε το περίφημο γφύρι του Κόπανου στον Ευρώτα, το οποίο είναι και παλαιότερο (1749) και σημαντικότερο αρχιτεκτονικά και μορφολογικά από το γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε το 1902 και σήμερα, μετά από 114 χρόνια (!!!), δεν το έχει ποτέ νοιαστεί κανένας, πλην του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει σταυροφορία για την προβολή και ανάδειξη του γεφυριού του Κόπανου και την ανάσυρσή του από το έλος της λήθης. Μάλιστα το 2015 ο σύλλογος με προσωπική εργασία των μελών του κατάφερε εκείνο που δεν είχε κάνει ποτέ κανένας αρμόδιος, παλιός και σημερινός: να «ξεθάψει» τα κατάλοιπα του γεφυριού μέσα από την οργιώδη βλάστηση ενός αιώνα που τα είχε καλύψει και να φέρει στο φως το κομμάτι του γεφυριού που έχει σωθεί!

Δεν θα τολμούσε βέβαια κανείς, υπό τις παρούσες συνθήκες, να κάνει λόγο για αποκατάσταση του γεφυριού του Κόπανου στον Ευρώτα. Όμως η αντίστοιχη θετική εξέλιξη για το γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο μάς δίνει το δικαίωμα να βάλουμε στο τραπέζι του τοπικού ενδιαφέροντος την αποκατάσταση του γεφυριού του Κόπανου, κάμπτοντας τις όποιες αντιρρήσεις κι ενστάσεις των θεσμικώς αρμοδίων με το εξής απλό και ακαταμάχητο επιχείρημα:
-Αφού στην Ήπειρο μπόρεσαν να το κάνουν (και μάλιστα μέσα σε έναν μόλις χρόνο), γιατί να μην μπορέσουμε κι εμείς; (Υπό τη βασική βέβαια πρoϋποθέση ότι υπάρχει η λεγόμενη «πολιτική βούληση»)

Το γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο μάς έδωσε την πρόκληση. Οι θεσμικοί παράγοντες της Ηπείρου με τις επιτυχημένες ενέργειές τους μας πέταξαν το γάντι. Οι δικοί μας θεσμικοί παράγοντες θα το σηκώσουν;
Ίδωμεν!