Το Επιμελητήριο ζητά από τη νέα υπουργό Παιδείας να μην φύγει από τη Σπάρτη η Νοσηλευτική

Με την αλλαγή της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, το Επιμελητήριο Λακωνίας ελπίζει σε ανάκληση της μετακίνησης της Νοσηλευτικής από τη Σπάρτη και για το λόγο αυτό ο πρόεδρός του, Γιάννης Παναρίτης, απευθύνει σήμερα την ακόλουθη επιστολή στη νέα υπουργό, Νίκη Κεραμέως:

“Η διοίκηση του Επιμελητηρίου μας κι εγώ προσωπικά σάς συγχαίρουμε για την επανεκλογή σας στο ελληνικό κοινοβούλιο και την τοποθέτησή σας ως υπουργού στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.

Υπό το πρίσμα των αλλαγών που προτίθεστε να προβείτε στην οργάνωση της παιδείας στη χώρα, θα θέλαμε να επανεξετάσετε την απόφαση του προκατόχου σας για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τη Σπάρτη στην Τρίπολη. Οι αποφασιστικές σας ενέργειες με τη λήψη των καθηκόντων σας σε άλλα σημεία αποδεικνύουν ότι κατέχετε τη δύναμη για θετικές παρεμβάσεις. Η Νοσηλευτική εδρεύει στη Σπάρτη έπειτα από μεγάλη προσπάθεια της λακωνικής κοινωνίας και απόφαση κυβέρνησης του κόμματος στο οποίο δραστηριοποιείστε.

Αναμφισβήτητα τα οφέλη της λειτουργίας της σχολής είναι πολλαπλά και ζωτικής σημασίας για τη Λακωνία. Η μικροκοινωνία του πανεπιστημίου, που απαρτίζεται από φοιτητές, ακαδημαϊκούς και διοικητικούς υπαλλήλους, λειτουργεί ως ένεση τόνωσης στην επιστημονική, πολιτιστική αλλά και στην ήδη υποτονική κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου.

Επιπλέον, η ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δωρεά δημιουργίας νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη οδηγεί στη λογική απόφαση ανάκλησης της μεταφοράς της σχολής, διότι εκλείπει ο λόγος στον οποίο στηρίχθηκε η εν λόγω μεταφορά. Το νέο νοσοκομείο θα καλύψει τις ανάγκες της σχολής. Η Λακωνία, παραμελημένη από την Πολιτεία σε έργα υποδομής, δεν δύναται να στερηθεί τα ήδη κατακτηθέντα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν καταργούνται δοκιμασμένες και αναγκαίες δομές.

Θα θέλαμε επίσης να σας γνωστοποιήσουμε ότι, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των νομών της Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων, πάγιο αίτημά μας είναι η δημιουργία στη Λακωνία σχολών ή τμημάτων του πανεπιστημίου που θα σχετίζονται με τη φυσική αγωγή, τη φυτική και ζωική παραγωγή, την αρχαιότητα και τον βυζαντινό πολιτισμό. Μπορούν να υποστηριχθούν στο νομό Λακωνίας αντίστοιχες σπουδές για αντικειμενικούς και ιστορικούς λόγους.

Κυρία Υπουργέ,

Ένας από τους θεσμικούς ρόλους των Επιμελητηρίων είναι η παροχή προς την Πολιτεία εισηγήσεων για κάθε θέμα που σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αρμοδιότητάς τους και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητάς μας, παρακαλούμε όπως εξετάσετε τα δίκαια αιτήματά μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή συνεργασία και στήριξη”.