Το κάστρο του Πολιτισμού έπεσε στην Μονεμβασιά

monemvasia

Ανοιχτή επιστολή με τίτλο “Το κάστρο του Πολιτισμού έπεσε στην Μονεμβασιά” απέστειλε προς τον δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη ο Ιωάννης Καρούνης σχετικά με την απόφαση του Νομικού Προσώπου να μην πραγματοποιήσει καμία εκδήλωση για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου λόγω της λόγω της πανδημίας του covid-19 και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Η επιστολή αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Αγαπητέ δήμαρχε,

Θα σας παρακαλούσα να άρετε αυτήν την απόφαση του δήμου μας γιατί προσβάλλει τον ίδιο τον δήμο μας αλλά και την καταγωγή μας.

Πως είναι δυνατόν ο δήμος του Γιάννη Ρίτσου να πήρε τέτοια απόφαση; (Ο μοναδικός δήμος της Ελλάδας του πολιτισμού που πήρε μία τέτοια απόφαση).

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο πολιτισμός είναι αυτός που θέτει τις προτεραιότητες της ζωής, σε μία κοινωνία και μέσα από αυτές τις προτεραιότητες, διαμορφώνεται και εξελίσσεται ο άνθρωπος.

Ο πολιτισμός είναι αυτός που θέτει το ερώτημα του ποιος είμαι, από που έρχομαι και που πάω ως ανθρώπινο είδος. Ακόμα περισσότερο να σας επισημάνω την σημαντικότητα της συμμετοχής των θεατών σε εκδηλώσεις πολιτισμού όπου πέρα από την ψυχαγωγία θέτονται και σοβαρά ερωτήματα ύπαρξης και διαχείρισης μιας ήδη δύσκολης πραγματικότητας.

Ακόμα να σας πληροφορήσω ότι οι επισκέπτες του δήμου (τουρίστες) έχουν χρησιμοποιήσει πριν φτάσουν στον δήμο μας μέσα μαζικής μεταφοράς όπως αεροπλάνα, τρένα, πλοία, λεωφορεία με πληρότητα από 75% έως 100% αυξάνοντας τις πιθανότητες κατά πολύ για μεταφορά του ιού covid 19 συγκριτικά με μία εκδήλωση πολιτισμού σε εξωτερικό χώρο.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω η επιστολή αυτή να θεωρηθεί σαν μία επιστολή αντιπαράθεσης με τον δήμο Μονεμβασίας που τόσο πολύ τα προηγούμενα χρόνια προωθούσε τον πολιτισμό, αλλά να επισημάνω την απόφαση αυτή ως άστοχη και επιπόλαιη.

Παρακαλώ όπως διασαφηνίσετε ότι οι εκδηλώσεις πολιτισμού επιτρέπονται στον δήμο μας όπως προβλέπεται από τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας και του υπουργείου Υγείας.

Ακόμα από εσάς θα περίμενα μία πράξη πολιτισμού αναγνωρίζοντας το λάθος της απόφασής σας.

Με εκτίμηση Ιωάννης Καρούνης

Performer – Choreographer”


Ο Ιωάννης Καρούνης μεγάλωσε στα Πάκια Λακωνίας και είναι performer – χορογράφος, σπούδασε χορό στο Jacob’s Pillow Dance School (Βοστώνη) στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ) και απόφοιτος της Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού “Νίκης Κονταξάκη”. Σπούδασε performance στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.