Επανέρχεται στο θέμα της αποδυνάμωσης του κέντρου υγείας Καστορείου ο Θανάσης Δαβάκης, με δεύτερη επίκαιρη ερώτησή του που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη βουλή μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Υγείας. Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

Όταν στις 9/7/15 ο κ. υπουργός Υγείας απαντούσε στη βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου σχετικά με το μέλλον του νεοϊδρυθέντος -από την προηγούμενη κυβέρνηση- κέντρου υγείας Καστορείου, ανέφερε μεταξύ άλλων: (πρακτικά βουλής), ότι “θα γίνει σοβαρός σχεδιασμός για την πρωτοβάθμια φροντίδα της περιοχής…, ότι παρότι η στελέχωσή του είναι ελλειμματική, η 6η ΥΠΕ εξετάζει το σενάριο της αξιοποίησης της κτιριακής υποδομής του ΚΥ… και ότι στο πλαίσιο του νέου χάρτη υγείας της περιοχής θα ξαναδούμε το ρόλο, τη στελέχωση και τη δυνατότητα ενίσχυσης λειτουργίας του ΚΥ Καστορείου”.

Παράλληλα ο κ. υπουργός (κατά τη δευτερολογία του) ανέφερε ότι θέλουμε “παροχή υγείας κοντά στον τόπο κατοικίας των ανθρώπων με σχεδιασμό από τα “κάτω” με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών”.

Έκτοτε παρήλθε 1,5 χρόνος και δυστυχώς ουδεμία από τις δεσμεύσεις και τους προγραμματισμούς που αναφέρθηκαν στη βουλή έχουν πραγματοποιηθεί.

Αντιθέτως και η διευθύντρια που υπηρετούσε στο ΚΥ Καστορείου πήρε εντολή να μετακινηθεί στο υπό σύσταση Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στη Σπάρτη, αφήνοντας το ΚΥ με μία ιατρό και χωρίς τη συνδρομή νοσηλεύτριας.

Το συγκεκριμένο ΚΥ καλύπτει υγειονομικά την ορεινή περιοχή του βορείου Ταϋγέτου (πρώην “Βόρειοι Δήμοι”) και είναι απολύτως απαραίτητη η λειτουργία και η περαιτέρω στελέχωσή του, λόγω της φύσεως της περιοχής, του μεγάλου αγροτικού πληθυσμού της, αλλά και της αυξημένης γήρανσης των κατοίκων της. Αν ληφθεί μάλιστα υπόψιν και η κατά μήνα προσέλευση εκατοντάδων ασθενών από τις γύρω απομακρυσμένες περιοχές, το γεγονός της αποδυνάμωσης και της υποστελέχωσής του για να λειτουργήσει μία άλλη υγειονομική μονάδα στο κέντρο της Σπάρτης μόνο ερωτηματικά δημιουργεί…

Ερωτάται ο κ. υπουργός Υγείας: Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επάνοδο της διευθύντριας του ΚΥ Καστορείου και την περαιτέρω αναγκαία κατά το δυνατόν στελέχωσή του;