Το καλοκαίρι άρχισε και τα παιδιά πρέπει να… ξεκουραστούν!

γράφει η υπεύθυνη του Κέντρου Λογοθεραπείας “Νόησις”, Νικολέττα Παπαδοπούλου


Μια ακόμη κουραστική χρονιά γεμάτη υποχρεώσεις, άγχος και πίεση έφτασε στο τέλος της. Στα σχολεία ακούστηκαν τα τελευταία κουδούνια, οι πόρτες τους έκλεισαν και αποχαιρετήσαν τους μαθητές για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν τι θα γίνει με τα παιδιά που παρακολουθούν κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα τώρα που το καλοκαίρι δείχνει δυναμικά την παρουσία του. Πιο συγκεκριμένα ανησυχούν μήπως το παιδί μείνει πίσω ή μήπως ξεχάσει τα όσα ήδη κατέκτησε όλη τη χρονιά.

Η δική μας απάντηση είναι πως τα παιδιά επιβάλλεται να σταματήσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον ένα μήνα) του καλοκαιριού, να ηρεμήσουν, να ξεκουραστούν και να φορτίσουν τις μπαταρίες τους για να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν δυναμικά τη νέα σχολική τους χρονιά. Όλο το χρόνο τα παιδιά πιέζονται υπερβολικά με χιλιάδες δραστηριότητες που απαιτούμε να παρακολουθήσουν, ακόμα και δραστηριότητες που εμείς οι μεγαλύτεροι θεωρούμε πως τους είναι ευχάριστες και δημιουργικές.

Έχουν και αυτά λοιπόν δικαίωμα στην ξεκούραση και την ανεμελιά που τους προσφέρει το καλοκαίρι. Και ανεμελιά σημαίνει δεν έχω υποχρεώσεις, δεν έχω ωράριο και δεν έχω δραστηριότητες που πρέπει να παρευρεθώ.

Κατά τη διάρκεια του θεραπευτικού προγράμματος ο εγκέφαλος των παιδιών βρίσκεται σε συνεχή… γυμναστική και είναι λογικό και επόμενο να χρειάζεται ένα διάστημα χαλάρωσης και ξεκούρασης για να δείξει στην πορεία τα αποτελέσματά του.

Και… πιστέψτε μας…

Όσα παιδιά διακόπτουν το θεραπευτικό τους πρόγραμμα για έναν ή δύο μήνες το καλοκαίρι έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα και να επωφεληθούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Η πολυετής μας εμπειρία μάς το έχει επιβεβαιώσει αυτό πολλές φορές.

Έχετε να κάνετε τόσα πολλά μαζί με τα παιδιά σας, που σίγουρα θα το απολαύσετε και εσείς αλλά και αυτά. Και να είστε σίγουροι πως το έχετε και οι δύο ανάγκη! Ο κατάλογος παιχνιδιών και δραστηριοτήτων μαζί με το παιδί σας είναι ανεξάντλητος!

Τι καλύτερο από παιχνίδια στη θάλασσα, διακοπές στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά, παιχνίδι στη γειτονιά, βόλτες με τα ποδήλατα και χουζούρι στο κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά…;

Όλα τα παιδάκια που επαναξιολογούνται το Σεπτέμβριο έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο ακόμη και από το σημείο που είχαμε διακόψει πριν το καλοκαίρι.

Και πού οφείλεται αυτό;

Διότι βρήκαν το χρόνο να αφομοιώσουν όσα έμαθαν, διδάχθηκαν και κατέκτησαν και να αξιοποιήσουν με τον καταλληλότερο τρόπο τα ερεθίσματα που έλαβαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Γι’ αυτό λοιπόν απολαύστε τις διακοπές σας άφοβα με το παιδί σας, δώστε του πολλά ερεθίσματα και αγκαλιές και να είστε βέβαιοι ότι αυτό είναι το καλύτερο “θεραπευτικό πρόγραμμα” για το καλοκαίρι.

Καλό καλοκαίρι!