Κορυφώνονται σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 564 χρόνων από την κομβική για τον ελληνισμό Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Στο Μυστρά, στο πλαίσιο των Παλαιολογείων, που τελούν υπό την αιγίδα του, βρέθηκε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Αρχικά παρέστη στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στον Άγιο Δημήτριο υπό του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου κ. Ευσταθίου.

Εν συνεχεία η πομπή μεταφέρθηκε ενώπιον του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου για τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου, ενώ ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας εκφώνησε το ακόλουθο μήνυμα:

“Η σημερινή ιερή ημέρα μνήμης υπενθυμίζει πάντα τη θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο βωμό της Ιστορίας και του διαρκούς Αγώνα για την Ελευθερία του Έθνους των Ελλήνων.

Συμβολίζει όμως, και μάλιστα με απαράμιλλο τρόπο, την ανεκτίμητη συνεισφορά του βυζαντινού πολιτισμού στη θεμελίωση αυτού τούτου του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και τούτο διότι συνιστά ιστορικώς αμαχήτως τεκμηριωμένο γεγονός το ότι ο βυζαντινός πολιτισμός, ιδίως μέσω της «Παλαιολόγειας Αναγέννησης», αφενός συντήρησε τους δύο πρώτους πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ήτοι τον πυλώνα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και τον πυλώνα των θεσμών της αρχαίας Ρώμης. Και, αφετέρου, έθεσε τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ήτοι της χριστιανικής διδασκαλίας, ο οποίος εμπλούτισε τους δύο πρώτους με τις αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, προσδίδοντας έτσι στον ευρωπαϊκό πολιτισμό τα ουσιώδη ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του.

Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να κατευθύνουν, ιδίως σ΄αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, τόσο τα ηγετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τις ηγεσίες των λαών της. Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει καθένας μας, στο ακέραιο, με την καγκελάριο κ. Μέρκελ, όταν επισημαίνει ότι: «Εμείς, οι ευρωπαίοι, πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας» και ότι «πρέπει ν΄ αγωνισθούμε μόνοι μας για το μέλλον και την μοίρα μας ως ευρωπαίων». Για να επιτύχουμε όμως αυτόν τον, υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχο, οφείλουμε να χτίσουμε μιαν ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση της οριστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η οποία όμως προϋποθέτει σεβασμό ιδίως των αρχών της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης και πλήρη τήρηση των συμπεφωνημένων”.

Με το πέρας της εκδήλωσης ο ΠτΔ επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου του παρασχέθηκε ενημέρωση και του επεδόθη αναμνηστικός τόμος.