Το νέο ΔΣ της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών και οι παρατηρήσεις της για το νέο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας. Το νέο διοικητικό συμβούλιο όπως διαμορφώθηκε ύστερα από τις αρχαιρεσίες έχει ως εξής:

πρόεδρος: Μαΐστρος Καραμπάσης

αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Αλέξης

γραμματέας: Παναγιώτης Αγγελάκος

ταμίας: Νικόλαος Λιάπης

μέλος: Παρασκευάς Σωτήραλης

αναπληρωματικό μέλος: Λάμπρος Βλάχος

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, τη συνέλευση τίμησε με την παρουσία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος παρουσίασε εν περιλήψει τη νέα προκήρυξη του προγράμματος βιολογικής γεωργίας, το οποίο ξεκινά στις 19/2/2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ένωσης των λακώνων βιοκαλλιεργητών, “για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι το ενδιαφέρον του υπουργείου έχει στραφεί στην αύξηση του αριθμού των νεοεισερχομένων, χωρίς τη δέσμευση παραγωγής πιστοποιημένου βιολογικού προϊόντος (τριετής υποχρεωτική παραμονή στο πρόγραμμα). Επιπλέον οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες, των οποίων οι αντιρρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν έχουν εξεταστεί, θα οδηγήσουν στην απένταξη ολόκληρων των αγροτεμαχίων, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από το ΥΠΑΑΤ μέχρι τις 19/2, οπότε και ξεκινά η υποβολή των φακέλων”.

Γι’ αυτό και η Ένωση ευελπιστεί, “στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, στον οποίο έχει δώσει μεγάλη έμφαση ο κ. Αραχωβίτης, να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και αλλαγές στην προκήρυξη, έστω και την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε εμπράκτως να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η βιολογική γεωργία στη χώρα μας θα έχει το μέλλον που της αξίζει βγάζοντας στην αγορά ποιοτικά και καινοτόμα βιολογικά προϊόντα και όχι νεοεισερχόμενους που λαμβάνουν ενισχύσεις για απώλεια εισοδήματος χωρίς να βγάλουν στην αγορά πιστοποιημένο προϊόν”.