Το νερό νεράκι θα πουν τα λαϊκά στρώματα του δήμου Σπάρτης

Δήλωση του εκπρόσωπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΔΕΥΑ Σπάρτης, Βασίλη Σαραντόπουλου, σχετικά με τις αυξήσεις στις χρεώσεις της επιχείρησης:

“Μετά από σειρά αλλεπάλληλων αναβολών, κάτω από την γενική κατακραυγή για τις υπέρογκες αυξήσεις στο νερό, η διοίκηση της ΔΕΥΑΣ με εντολή του δημάρχου κ. Δούκα, φέρνει την τρίτη κατά σειρά οικονομοτεχνική πρόταση η οποία αυξάνει υπερβολικά το τιμολόγιο του νερού πάνω από 300% και της αποχέτευσης μέχρι 82%.

Ο κ. Δούκας αφού μας παραμύθιασε με αρχαία μεγαλεία, τους “Butler” και τους τριακόσιους, μάς έλεγε προεκλογικά ότι πρέπει να ζωντανέψουν τα χωριά μας. Πώς κύριε Δούκα;

Με τα 350 ευρώ σύνταξη που παίρνουν οι αγρότες που με αυτά πρέπει να πληρώσουν εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, φάρμακα, το ψωμί τους, όταν τους απαγορεύετε να βάλουν έναν κήπο να έχουν μια ντομάτα; Πώς θα κάτσουν οι νέοι στο χωριό κύριε Δούκα όταν θα σκέφτονται να ποτίσουν τα ζώα τους και να πλύνουν τον στάβλο τους για να μην πάθουν αρρώστιες; Πού ζείτε κύριε Δούκα; Δεν έχετε ακούσει ότι τα εισοδήματα των αγροτών του δήμου μας τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά, και για να πληρώσουν ένα κυβικό νερό θα χρειαστούν τρία κιλά ελιές καλαμών ή ένα κιλό λάδι; Αυτό δεν είναι ζωντάνεμα τον χωριών κύριε Δούκα, αυτό είναι ξεπάστρεμα των χωριών.

Οι αυξήσεις που προβλέπονται ξεπερνούν το 300% στις πρώην δημοτικές ενότητες. Όταν η κατανάλωση λόγω αντικειμενικών συνθηκών αυξάνεται (πχ όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες με τον καύσωνα) οι αυξήσεις είναι εξοντωτικές.

Γιατί τέτοια βιασύνη κύριε Δούκα να περάσετε τις εν λόγω αυξήσεις;

Γιατί δεν περιμένετε μέχρι το τέλος του μήνα που θα γίνονται δια ζώσης οι συνεδριάσεις; Φοβάστε την ζωντανή παρουσία και την δίκαιη αγανάκτηση του κόσμου; Δεν είχαμε και δεν έχουμε την αυταπάτη ότι η διοίκηση Δούκα θα αναζητήσει λύσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Η ΔΕΥΑΣ δεν μπορεί να παίξει τον κοινωνικό της ρόλο παρόλο που διαχειρίζεται ένα πρώτιστο δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το νερό, γιατί εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τους νόμους των κυβερνήσεων. Η ΔΕΥΑΣ οδηγήθηκε σε αυτήν την κατάσταση με ευθύνη φυσικά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών και σημερινών “αντιπολιτευτικών;” παρατάξεων του κυρίου Βαλιώτη και του κυρίου Αργειτάκου (ο μεν πρώτος ψήφισε τον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής, ο δε δεύτερος την πρόταση για σκουπιδότοπο στην περιοχή του δήμου Οινούντα) γιατί λειτουργούσαν την ΔΕΥΑΣ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως ΑΕ ξεχνώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα της.

Ρωτάμε:

  • Αντέδρασαν απέναντι στις κυβερνήσεις που νομοθετούσαν και επέβαλαν κανόνες τιμολόγησης του νερού μετατρέποντας πλήρως την ΔΕΥΑΣ σε ανταποδοτική επιχείρηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Που σημαίνει ότι τα έσοδά τους προέρχονται μόνο από τα λαϊκά στρώματα της πόλης και των χωριών;
  • Διεκδίκησαν ποτέ τα χρήματα που όφειλε το κεντρικό κράτος από την βαριά φορολογία του λαού;
  • Αμφισβήτησαν την πολιτική της ΕΕ για την διαχείριση και την μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα;

Οι παρατάξεις Βαλιώτη-Αργειτάκου όχι μόνο δεν αντιτάχτηκαν απέναντι σε όλα αυτά αλλά συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ώστε τα βάρη της συντήρησης του εκσυγχρονισμού του δικτύου και γενικά τα οικονομικά βάρη της ΔΕΥΑΣ να τα σηκώνουν αποκλειστικά οι λαϊκές οικογένειες του δήμου μας όπως κάνει και η σημερινή δημοτική αρχή. Έτσι και σήμερα βάζουν διαχειριστικά ζητήματα που θα οδηγήσουν πάλι στα ίδια με τα σημερινά προβλήματα.

Για την λαϊκή συσπείρωση η ΔΕΥΑΣ δεν είναι μαγαζί που πρέπει να λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, κόστους-οφέλους.

Φυσικά και γνωρίζουμε:

  • Την παντελή έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης στην ΔΕΥΑΣ όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που στοχεύουν στην διάλυση των υπηρεσιών των δήμων ώστε να τις παραδώσουν στους ιδιώτες
  • Την δραματική έλλειψη προσωπικού σε έναν τόσο μεγάλο γεωγραφικά δήμο
  • Την πληθώρα αντιλαϊκών νόμων για τις ΔΕΥΑΣ από το 1980 έως το 2017, και τις οδηγίες της ΕΕ.

Δεν προσφεύγουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση στην εύκολη λύση της αποδοχής αυτής της κατάστασης με την απειλή της χρεοκοπίας και κατάρρευσης της ΔΕΥΑΣ. Δείχνουμε τον ένοχο και την αιτία και εκεί θα βάλουμε πλάτη να αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές.

Η ΔΕΥΑΣ βουλιάζει γιατί εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους νόμους των κυβερνήσεων. Να μην ξαναπληρώσει ο κόσμος τα σπασμένα τους. Δεν δεχόμαστε την λογική της διεύθυνσης της ΔΕΥΑΣ για υπέρογκες αυξήσεις στους πρώην Καλλικρατικούς Δήμους στο όνομα της ισότητας με τον πρώην δήμο Σπάρτης που και αυτόν τον χαρατσώνει αυξάνοντας το τέλος χρήσης της αποχέτευσης κατά 82%. Όταν γίνονταν οι συνενώσεις με τον νόμο Καλλικράτη, μας λέγατε ότι τα χωριά θα είχαν καλύτερες υπηρεσίες. Τα είδαμε από πρώτο χέρι. Εγκατάλειψη των πάντων και ανυπαρξία στοιχειωδών υποδομών (π.χ. έργα διαχείρισης ομβρίων, δρόμων κλπ).

Η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Σπάρτης καταψηφίζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής καλεί τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς του δήμου μας να παλέψουν και να αντιδράσουν στα σχέδια της δημοτικής αρχής.

Καλούμε τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους την σημερινή απαράδεκτη διαδικασία.

Προτείνουμε η συνεδρίαση να γίνει με την φυσική παρουσία των μελών του ΔΣ και με δυνατότητα παρέμβασης προέδρων και συμβούλων των τοπικών κοινοτήτων. Έχετε υποχρέωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην λειτουργείτε αλαζονικά και αντιδημοκρατικά.

ΥΓ. Ο κ. Δούκας εμφανίστηκε στη Σπάρτη ένα μήνα πριν τις εκλογές. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο τέλος (;) της τετραετίας θα φύγει. Όλοι εμείς και εσείς που τυχόν ψηφίσετε τις θανατηφόρες αυξήσεις της ΔΕΥΑΣ θα είμαστε εδώ. Ας αναλάβει ο καθένας την ατομική του ευθύνη”.