Το Νοσοκομείο Μολάων ενημερώνει τους πολίτες

nosokomeio Molaon

nosokomeio Molaon

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας – Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, η διαμορφωθείσα κατάσταση στη ΝΜ Μολάων κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2014 έως σήμερα έχει ως εξής:

Ιατρικό προσωπικό

Επί συνόλου 29 οργανικών θέσεων, έχουν καλυφθεί οι 23 με μόνιμους ιατρούς και δύο θέσεις, μια ακτινοδιαγνώστη και μία γυναικολόγου, από επικουρικούς ιατρούς (τριετούς θητείας), ποσοστό κάλυψης 86,2%.

Mε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Λ. Γρηγοράκου ενεργοποιήθηκαν εκ νέου τα συμβούλια αξιολόγησης, προκειμένου να αξιολογηθούν τέσσερις ειδικότητες ιατρών (ορθοπεδικού, ΩΡΙΛΑ, παθολόγου, ουρολόγου).

Αγροτικοί ιατροί

Το υπουργείο Υγείας προκηρύσσει κάθε δίμηνο όλες τις κενές θέσεις των περιφερειακών ιατρείων.

Δεν έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής μία θέση στο Κυπαρίσσι, μία στο Γέρακα, επτά θέσεις στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, τρεις στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης, δύο στη Μονεμβάσια, και από μία θέση στον Κάμπο Βοιών, στα Βελανίδια, στην Ελίκα και στην Απιδιά.

Οι παραπάνω θέσεις δεν έχουν καλυφθεί λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από ιατρούς.

Ενέργειες

Οι ενέργειες που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα και έως το τέλος του χρόνου είναι:

α) η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θέσεων μονίμου ιατρικού προσωπικού ΕΣΥ που εκκρεμούν προς κρίση στα συμβούλια αξιολόγησης, και

β) η κάλυψη θέσεων παθολόγου και καρδιολόγου με επικουρικούς ιατρούς.

Νοσηλευτικό προσωπικό

Επί συνόλου 68 θέσεων έχουν καλυφθεί οι 42, δηλαδή ποσοστό 61,8%.

Κατόπιν των συλλογικών προσπαθειών του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Γρηγοράκου, της αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα, του δημάρχου Ευρώτα κ. Γρυπιώτη και του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, σύντομα οι δύο νοσηλευτικές δομές του νομού μας θα στελεχωθούν από ικανό αριθμό νοσηλευτών για δύο χρόνια.

Ενέργειες

Οι προσπάθειες στο επόμενο τρίμηνο στοχεύουν στη στελέχωση της ΝΜ Μολάων με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, που θα μετατεθεί ή θα αποσπασθεί και το οποίο έχει εντοπιότητα στη Λακωνία.

Διοικητικό – οικονομικό τμήμα

Όπως επισημαίνει ο υπογράφων την ανακοίνωση, αναπληρωτής διοικητής κ. Δημήτρης Παναγόπουλος, εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, διότι επί συνόλου 41 οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες μόλις οι 15 θέσεις.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενοποιήθηκαν το τμήμα προσωπικού και μισθοδοσίας με τη Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης και παράλληλα:

1) Δρομολογήθηκε η ενοποίηση του πληροφοριακού συστήματος με τη ΝΜ της Σπάρτης.

2) Δρομολογήθηκε η ενοποίηση των προμηθειών των δύο νοσοκομείων, ώστε να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική διεξαγωγή ενιαίων διαγωνισμών προμηθειών και για τις δύο μονάδες. Με την ενοποίηση του αρχείου των ειδών για πάσης φύσεως υλικά, όλα τα είδη θα έχουν κοινή ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα.

Με αυτό τον τρόπο, η οικονομία κλίμακας από τη διεξαγωγή των κοινών διαγωνισμών θα είναι αρκετά μεγάλη, τόσο σε χρήματα όσο και σε ώρες εργασίας.

3) Πραγματοποιήθηκε σύμβαση έργου με εξωτερικό συνεργάτη για το σερβίρισμα του φαγητού στους ασθενείς.

4) Καταργήθηκε το τηλεφωνικό κέντρο και έγινε σύνδεση διά μέσου σύζευξης (αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο μέσω κωδικών), εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο τρεις υπαλλήλους οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις της Νοσηλευτικής Μονάδας.

5) Είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη διαγωνισμού του ΓΝ Λακωνίας για την ανάδειξη εξωτερικού συνεργάτη-μειοδότη, για τα πλυντήρια-σιδερωτήρια.

“Από τις συνέργιες αυτές προκύπτει οικονομία κλίμακας, ώστε να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους προς όφελος του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας”, επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος.

Διάφορα θέματα της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων

ΕΚΑΒ

Έχει ανακοινωθεί η ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στους Μολάους, ο οποίος θα στεγασθεί σε ισόγειο χώρο της Μαθητικής Εστίας, που παραχωρήθηκε από το δήμο Μονεμβασίας.

Παθολογικός τομέας

Στη ΝΜ Μολάων λειτουργεί το Εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο (ΕΔΙ) του ΓΝ Λακωνίας-ΝΜ Μολάων. Ιδρύθηκε και λειτούργησε από το Νοέμβριο του 2013 με υπεύθυνο τον Σοφοκλή Μπακίδη, διευθυντή διαβητολόγο-παθολόγο (δύο φορές την εβδομάδα στη ΝΜ Μολάων και μία φορά στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης Λακωνίας από τον παθολόγο-διαβητολόγο Άγγελο Χαραμή).

Σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης (πιστοποίησης) από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή για το Σακχαρώδη Διαβήτη, μετά την έγκριση της 6ης ΥΠΕ, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του 2014 που ζητήθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Το Ιατρείο συμμετέχει ενεργά και διοργανώνει δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας σε στενή συνεργασία με τους δήμους Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Από την ανάλυση των ευρημάτων των δράσεων αυτών έχουν προκύψει διεθνείς εργασίες.

Χειρουργικός τομέας

Αναγνώριση του χειρουργικού τομέα κατάλληλου για ειδίκευση ιατρών.

Στάδιο συλλογής και υποβολής δικαιολογητικών.

Επιχορηγήσεις

Επικαιροποίηση της επιχορήγησης 178.000 ευρώ (έτους 2008) για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό από το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.