Το προφητικό άρθρο του laconialive.gr έξι μήνες πριν

Eyropi - sima euro

Eyropi - sima euro

Το πολιτικό σχόλιό της πάνω στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιανουαρίου έδινε την επομένη των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου η συντακτική μας ομάδα. Γράφαμε τότε για την επικείμενη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους πως «τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Εάν η μεταστροφή στην Ελλάδα επιτεύχθηκε μετά κόπων και βασάνων, η αναμέτρηση στην Ευρώπη θα είναι πολύ σκληρότερη. Τώρα είναι που θα κριθούν στην πράξη οι διακηρύξεις περί προβολής αξιώσεων απέναντι στη γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ρομαντικές αξιώσεις (δίκαιες ασφαλώς) ενάντια στην πανίσχυρη καθεστηκυία ευρωπαϊκή ελίτ. Με άλλα λόγια, ο ανθρωπισμός της αριστεράς κόντρα στο ανέκφραστο πρόσωπο του ψυχρού καπιταλισμού. Σήμερα έγινε το πρώτο μιας σειράς βημάτων διεκδίκησης. Γι’ αυτό η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σημαντική. Ίσως αποτελέσει τη θρυαλλίδα για μια ευρεία συμμαχία που θα καταφέρει να αλλάξει την Ευρώπη. Για το καλό (και) του χειμαζόμενου ελληνικού λαού, πρέπει να τα καταφέρει.

Οι ισχυροί της Γηραιάς Ηπείρου θα έχουν πράγματι τον τελευταίο λόγο. Πρωτίστως όμως θα έχουν την ευθύνη απόδοσης δικαιοσύνης. Εκείνοι είναι που με τις αποφάσεις τους θα κρατήσουν ή όχι ενωμένη την Ευρώπη. Το δίκαιο είναι με το μέρος των λαών του νότου. Μένει να αποδειχθεί εάν οι δομικές αντιφάσεις της ΕΕ θα υπερκεραστούν με πολιτική βούληση. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό».

Και να που φθάσαμε στο σημείο μηδέν, όπου είναι πια πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι όλα είναι ζήτημα πολιτικής και όχι τεχνοκρατικής διαπραγμάτευσης. Είναι η στιγμή που και οι μονίμως κρίνοντες (και επικρίνοντες) ευρωπαίοι θα κριθούν.

Αξίζει νομίζουμε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύσαμε στις 26 Ιανουαρίου 2015. Δείτε το εδώ.