Το πρόγραμμα του Κάμπινγκ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Βαθύ Γυθείου

camping neolaias Syriza

camping neolaias SyrizaΤο 2ο Κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα φιλοξενηθεί φέτος στην περιοχή Βαθύ Γυθείου (κάμπινγκ “Δίας”).

Κεντρικά θέματα που απασχολούν τη φετινή διοργάνωση είναι η ανάγκη λήψης συλλογικών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, του δημόσιου χαρακτήρα των ακτών, αλλά και των δημόσιων αγαθών. Ταυτόχρονα το κάμπινγκ φιλοδοξεί να αποτελέσει για τη νεολαία μια συνολική εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας, η οποία διαφοροποιείται πλήρως από τα κυρίαρχα εμπορευματοποιημένα πρότυπα τουρισμού, θέτοντας στο επίκεντρο τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες πολιτικές συζητήσεις, καθώς και μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Σάββατο 2/8

Άφιξη

Κυριακή 3/8

Ο κύκλος workshop και πολιτικών συζητήσεων ξεκινά στις 17.00′ με το workshop που ετοίμασε η επιτροπή Θεωρίας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ “Ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους και μεταρρύθμιση” και συνεχίζεται στις 19.00′ με το workshop της Ομάδας Φεμινισμού και ΛΟΑΤΚΙ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ “Η φεμινιστικοποίηση της καθημερινότητάς μας ενάντια στην επιβίωση των κυρίαρχων ρόλων”. Επίσης την Κυριακή εγκαινιάζεται το θερινό σινεμά με τον πρώτο κύκλο των κινηματογραφικών προβολών με τίτλο “Ένα ακόμη βλέμμα στο φασισμό” και την ταινία “Οι τελευταίες ημέρες της Σοφι Σολ” (Μαρκ Ράδερμουντ, 2005) και η ημέρα ολοκληρώνεται υπό τους alternative rock και funk ήχους των “Radio Sol”.

Δευτέρα 4/8

Το πρωί επίσκεψη στο σπάνιου γεωλογικού ενδιαφέροντος σπήλαιο του Διρού. Στις 17.00′ ξεκινά το θεματικό εργαστήριο με διεθνές ενδιαφέρον “Οικοδομώντας έναν άλλο κόσμο. Συμπεράσματα και προκλήσεις για την κυβέρνηση της Αριστεράς από το μπολιβαριανό παράδειγμα” και κύριο εισηγητή τον Ερνέστο Μπορντιέρα (γραμματέα της πρεσβείας της Βενεζουέλας). Την ίδια ημέρα στις 19.00′, το θεματικό εργαστήρι με τίτλο “Κέντρα κράτησης και σύγχρονα κάτεργα. Μανωλάδα και Σκάλα” θίγει το πολύπλευρο κι επίκαιρο ζήτημα των εργασιακών συνθηκών των μεταναστών εργαζομένων στη χώρα μας. Στις 21.00′ συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές, με την ταινία “Ψεύτης Ήλιος” του Νικίτα Μιχάλκοφ (1994).

Τρίτη 5/8

Επίσκεψη στη Σκάλα Λακωνίας στο πλαίσιο μιας ειρηνικής παράστασης διαμαρτυρίας ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή. Η εξωστρεφής δράση συνεχίζεται με επίσκεψη στο χωριό καταγωγής της εμβληματικής μορφής του εγχώριου φοιτητικού κινήματος, του Σωτήρη Πέτρουλα, καθώς και στην πόλη του Γυθείου. Εκεί στις 19.00′ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα προβλήματα και της ανησυχίες της σύγχρονης νεολαίας, στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης με τίτλο “Δε θα γίνουμε χαμένη γενιά. Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς”, στην οποία παρεμβαίνουν οι Γιώργος Κυρίτσης (δημοσιογράφος), Βαγγία Λυσικάτου (μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Σπυρόπουλος (μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ). Οι κινηματογραφικές προβολές στο κάμπινγκ συνεχίζονται με τον δεύτερο κύκλο “Με φόντο την κρίση” και την ταινία του Φίλιππου Τσίτου “Άδικος Κόσμος” (2011). Θα ακολουθήσει ένα διασκεδαστικό beach party.

Τετάρτη 6/8

Επίσκεψη στην Ελαφόνησο και συγκεκριμένα στην εκπληκτικής ομορφιάς παραλία του Σίμου, η οποία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ακτών που προωθούνται προς εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ. Στις 18.00′ στην Ελαφόνησο φιλοξενείται η εκδήλωση “Έξω οι καρχαρίες απ’ τις ακτές μας. Resist ΤΑΙΠΕΔ: Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των παραλιών”, με ομιλητές την βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιώργο Γκώνη εκ μέρους του τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέμπτη 7/8

Στις 17.00′ φιλοξενείται μια συζήτηση με ειδικό ενδιαφέρον για τα θέματα εργατικού ελέγχου με τίτλο “Εργατικός έλεγχος και αυτοδιαχείριση. Το παράδειγμα των εγκαταλελειμμένων επιχειρήσεων” και εισηγήτρια την Έλενα Καλημέρη, μέλος της επιτροπής Εργασιακών Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕΚΕ Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα φιλοξενείται επίσης η δεύτερη θεματική συζήτηση της επιτροπής Θεωρίας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο “Θεωρίες στο τραπέζι”. Στις 19.00′ φιλοξενείται η κεντρική εκδήλωση με τίτλο “Η νεολαία οργανώνεται. Από τους αγώνες του χτες στους αγώνες του σήμερα”, με ομιλητές το Νίκο Χουντή (πρώην ευρωβουλευτή, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ) και τον Πάνο Σκουρλέτη (εκπρόσωπο τύπου). Στις 21.00′ συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές με τον τρίτο κύκλο “Από την έμφυλη σκοπιά” και την ταινία “Libertarias” (1996) του Vincente Arada. Την ίδια ώρα, σε μια άλλη γωνιά του κάμπινγκ η ομάδα “Πείραγμα” παρουσιάζει τον αντιφασιστικό μονόλογο διάρκειας 40 λεπτών της Φράνκα Ράμε “Μάμα Τόνι”. Το πρόγραμμα της ημέρας κορυφώνεται με τη συναυλία του Παύλου Παυλίδη, η οποία είναι αφιερωμένη στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ακτών (23.00′).

Παρασκευή 8/8

Την Παρασκευή στις 17.00′ οργανώνεται θεματικό εργαστήρι για τις ιστορικές καταβολές, τον κοινωνικό ρόλο, καθώς και τις πρακτικές χρήσεις της τέχνης του γκράφιτι. Το εργαστήρι ολοκληρώνεται με τη δημιουργία πανό εμπνευσμένων από τα θέματα που θα απασχολήσουν στο πλαίσιο του κάμπινγκ. Ως είθισται, η προτελευταία ημέρα των δραστηριοτήτων του κάμπινγκ θα ολοκληρωθεί με το ρεμπέτικο γλέντι.

Σάββατο 9/8

Οι κύκλοι των θεματικών εργαστηρίων ολοκληρώνονται με την εκδήλωση της επιτροπής Αντιφασισμού της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (19.00′) με τίτλο “Εμπειρίες του αντιφασιστικού κινήματος” και εισηγητές τους Τάκη Γιαννόπουλο και τη Μάνια Μπαρζέφσκι, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με το workshop της Ομάδας Φεμινισμού και ΛΟΑΔΚΙ στις 20.00′ με τίτλο “Μια φορά κι έναν καιρό στα παραμύθια: Εμπαιγμός και αμφισβήτηση των κυρίαρχων έμφυλων ρόλων και στερεοτύπων μέσα από την ανατρεπτική ανάγνωση γνωστών αφηγημάτων”. Οι κινηματογραφικοί κύκλοι ολοκληρώνονται με την προβολή δύο ταινιών “Αny Day Now” Travis Fine (2012) (“Από την Έμφυλη Σκοπιά”), καθώς και “Moonrise Kingdom” Wess Anderson (2012) (Kύκλος Δ΄: Θερινό σινεμά). Το 2ο Κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει με ένα υψηλών προσδοκιών beach party.

Κυριακή 10/9

Αναχώρηση