Σπάρτη: Το Σχέδιο Β΄ παρουσίασε ο Αλέκος Αλαβάνος

Alavanos (front)

Alavanos

Τις θέσεις του Σχεδίου Β΄ για την ανάκαμψη της Ελλάδας παρουσίασε τη Δευτέρα 17/3 στη Σπάρτη ο επικεφαλής του κόμματος κ. Αλέκος Αλαβάνος.

Όπως είπε, το Σχέδιο Β΄ είναι ένας πολιτικός χώρος που ανέδειξε ως ονομασία το πρόγραμμά του, βασικό στοιχείο του οποίου αποτελεί η έξοδος από την ευρωζώνη. Ο λόγος που προκρίνεται η εναλλακτική αυτή πορεία είναι η πεποίθηση πως η χώρα μας δεν μπορεί να βγει από την κρίση έχοντας το «σκληρότερο» νόμισμα του κόσμου. Ο κ. Αλαβάνος εξήγησε πως από τη στιγμή που το ευρώ ανατιμάται σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, τινάζεται στον αέρα η εσωτερική υποτίμηση που συντελείται με μειώσεις μισθών κλπ. Είπε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει για τη ρευστότητα με βάση κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρώπης, ενώ προσδιόρισε τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου ως ένα από τα προαπαιτούμενα για έξοδο από την κρίση. Υπογράμμισε πάντως πως η επίτευξη φθηνών εισαγωγών και ακριβών εξαγωγών δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του «σκληρού» ευρώ.

Για το Σχέδιο Β΄ απαιτείται μια σειρά σοβαρών τομών σε πολλούς τομείς προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση. Πέραν της καθιέρωσης εθνικού νομίσματος προβάλλονται ως αναγκαία η παύση πληρωμών προς τους δανειστές, η απελευθέρωση από τις πολιτικές της ευρωζώνης, η σύγκρουση με ορισμένες δεσμεύσεις που υπάρχουν από την ΕΕ, η απόκτηση παραγωγικού σχεδιασμού, ο δημόσιος χαρακτήρας του τραπεζικού τομέα ώστε οι πιστώσεις να κατευθύνονται σε αναπτυξιακές οδούς, καθώς και η ανασύσταση του κοινωνικού κράτους. Μάλιστα όλα τα παραπάνω κεντρικά ζητήματα, όπως επισημάνθηκε, είναι αλληλένδετα.

Ως προς τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, ο κ. Αλαβάνος την ενέταξε σε μια σειρά στερεοτύπων που έχουν τεθεί στην κρίση και, όπως υποστήριξε, στην πραγματικότητα είναι εντελώς αντίστροφα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη μείωση των μισθών και συντάξεων, που εν μέσω βαθιάς ύφεσης όπως η παρούσα θα έπρεπε να είναι κανονικά αύξηση προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Συνεχίζοντας, σημείωσε πως η ύπαρξη κοινωνικού κράτους είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης και εν τέλει για την ίδια την οικονομία. Ο δε σχεδιασμός της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει, σύμφωνα με το Σχέδιο Β΄, να είναι παραγωγικός και να αξιοποιήσει το υποτιμημένο, όπως αναφέρθηκε, έμψυχο υλικό.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Αλαβάνος δεν παρέλειψε να επισημάνει την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εκτίμησε ωστόσο πως υπάρχουν δυνατότητες αυτή να ξεπεραστεί. Ως τον κυριότερο αντίπαλο σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης όρισε την ανικανότητά μας να προσαρμόζουμε τη σκέψη μας στους νέους καιρούς, φοβούμενοι τις αλλαγές. Όπως είπε, αυτό το κλίμα καλλιεργείται και από τα ΜΜΕ αλλά ενισχύεται και από έναν κοινοβουλευτικό διάλογο ο οποίος είναι έξω από την ουσία.

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του ομιλητή, ακολούθησε διαλογική συζήτηση με το ακροατήριο. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο χώρο των εκδόσεων «Ιδιομορφή».