Το ταξίδι της μανιάτικης διατροφής συνεχίζεται…

paradosiaki diatrofi sti Mani

paradosiaki diatrofi sti Mani

Δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες σε Γύθειο και Σπάρτη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Ελένης Τζικάκου “Η παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη”.

Η πρώτη θα γίνει την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 18.00′ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο και η δεύτερη τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Sparta Inn” στη Σπάρτη.

Οι ομιλητές στις ολιγόλεπτες εισηγήσεις τους θα αναφερθούν:

> Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα θα συσχετίσει την παραδοσιακή διατροφή και τον γαστρονομικό πολιτισμό ως χρήσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη ενός τόπου.

> Η φιλόλογος και συγγραφέας δρ Μεταξία Παπαποστόλου θα φωτίσει τη σχέση και τις ρίζες της μανιάτικης διατροφής στην αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο.

> Η φιλόλογος Γεωργία Δημακόγιαννη – Πατσουράκου θα μιλήσει για τη διατροφή σε σχέση με τα χριστουγεννιάτικα και εορταστικά έθιμα της Μάνης.

> Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Σταυρούλα Αποστολάκου θα αναφερθεί στη σχέση της διατροφής των μανιατών με τη μεσογειακή διατροφή και το “παγκόσμιο πρότυπο διατροφής”.

> Οι ιατροί Δημήτριος Πανουσόπουλος (χειρουργός) και Παναγιώτης Λυκουσάς (διευθυντής Κέντρου Υγείας Γυθείου) θα μιλήσουν για την ιδιαίτερη σχέση παραδοσιακής διατροφής και υγείας.

> Ο γεωπόνος Δημοσθένης Τσαπάρας θα αναφερθεί στη σημασία του ελαιολάδου και των φυσικών τοπικών προϊόντων στη διατροφή των μανιατών και λακώνων.

Στις δύο εκδηλώσεις θα γίνει προβολή τής εντυπωσιακής ταινίας/ντοκιμαντέρ “Νόστιμον Ήμαρ” (που συνοδεύει το βιβλίο σε μορφή dvd), ταινία που μάς μεταφέρει στην καθημερινή ζωή στη Μάνη, σε κάθε εποχή του χρόνου, με άξονα την παραδοσιακή διατροφή των κατοίκων της.

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν και συνδιοργανώνουν η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος”, ο Σύλλογος Γυθειατών Αττικής “Η Κρανάη”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης και ο εκδοτικός οίκος “Αδούλωτη Μάνη”.

Με το πέρας κάθε εκδήλωσης προσφέρονται εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα, συνοδεία εξαιρετικού τοπικού οίνου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.