Το φυσικό αέριο στις πόλεις της Πελοποννήσου

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε πως “σε αγώνα δρόμου θα αποδυθεί η περιφέρεια προκειμένου να προλάβει να συνδέσει τις μεγάλες πόλεις της με το δίκτυο του φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού που ήδη το μεταφέρει στη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Μεγαλόπολης”.

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, ενημέρωσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ότι η περιφέρεια προτίθεται να διαθέσει πίστωση 20.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για να “τρέξει” τις απαραίτητες μελέτες, ώστε αυτές να είναι έτοιμες πριν τη λήξη του προγράμματος, στο τέλος του 2023.

“Θα χρειαστεί αγώνας δρόμου γιατί ως περιφέρεια καθυστερήσαμε” τόνισε ο περιφερειάρχης και συνέχισε: “Είναι κρίμα ο αγωγός να έχει φθάσει στη Μεγαλόπολη και να τροφοδοτεί ήδη την μονάδα της ΔΕΗ και οι αστικές περιοχές και οι βιομηχανίες της περιφερειας να μην μπορούν να αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει το φυσικό αέριο, από οικονομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς ποιότητας ζωής”.

Ο κ. Νίκας αποκάλυψε μάλιστα, ως προς το θέμα της διασύνδεσης των μεγάλων αστικών κέντρων της περιφέρειας με το δίκτυο του φυσικού αερίου, ότι ήδη “υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για την Κόρινθο και την Τρίπολη”, παραδέχθηκε ωστόσο ότι για τις υπόλοιπες πόλεις υπάρχει πρόβλημα, “το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για την Καλαμάτα και την Σπάρτη στις οποίες δεν έχει φθάσει ο κεντρικός αγωγός. Το Ναύπλιο και το Αργος, από την άλλη, είναι σχετικά κοντά του” σημείωσε και κατέληξε εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία: “Το υπουργείο είναι θετικό, από την πλευρά μας εμείς θα το παλέψουμε, έτσι ώσετε στη θητεία μας ως περιφερειακή αρχή όλες οι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου να απολαύσουν αυτό το αγαθό”.