“Το χωριό μας έχει όνομα… λέγεται Ανθοχώρι”

Γιατί ένα χωριό να αλλάξει όνομα στα τόσα χρόνια ζωής του, όταν μάλιστα το ΝΥΝ όνομά του δεν το προσβάλλει, δεν το μειώνει, αντίθετα “μοσχοβολά” προκοπή, δημιουργία και πλήρη ανθοφορία σε κάθε επίπεδο;

Το Ανθοχώρι, γιατί περί αυτού ο λόγος, είναι ένα χωριό που έχει “μεγαλώσει” δουλευταράδες ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στην ευφορία ενός ευλογημένου τόπου, καλλιεργώντας και οργώνοντάς το με αγάπη. Σήμερα σε αυτά τα χώματα η οπισθοδρόμηση δεν μπορεί να μείνει ούτε ως επισκέπτρια και η μετονομασία του Ανθοχωρίου παραπέμπει στην τουρκοκρατία και στα τσιφλίκια και μόνο ως οπισθοδρόμηση μπορούμε να την εκλάβουμε!

Η αίτηση μετονομασίας (άνευ λόγου και αιτίας) σε Κατσουλαίικα υποστηρίζεται από απόγονο κατοίκου με αυτό το επώνυμο σε τιμή που οφείλει το χωριό στον αγωνιστή Δημήτριο Κατσουλάκο. Χιλιάδες όμως οι ήρωες αυτής της χώρας που θα άξιζαν ή θα δικαιούνταν μια τέτοια τιμή! Η αναλογία των οικογενειών με το ίδιο επώνυμο μικρή, σε σχέση με το σύνολο των οικογενειών του χωριού, πάλι δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν το επιχείρημα της πλειοψηφίας!

Όσον αφορά τις μετονομασίες τόπων με ονόματα ηρώων, ξεκάθαρα είναι του βεληνεκούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Ρήγα Φεραίου κλπ.

Το ότι υπάρχουν αλλά 7 Ανθοχώρια σε άλλους νόμους και περιφέρειες, αυτό είναι της Λακωνίας και κανείς δεν μπερδεύεται!

Μήπως η αίτηση μετονομασίας κρύβει πίσω της κάτι που δεν φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού; Κι αν η Πολιτεία την αποδεχτεί, τι θα συμβεί αν οι υπόλοιπες οικογένειες του χωριού αυτού και κάθε άλλου χωριού σφετερίζονταν την ονομασία του;

Άξιοι για το δημοκρατικό τους υπόβαθρο ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, που αποφάσισαν να λύσουν το θέμα με λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Ανθοχωρίου, την Κυριακή 16 Οκτώβρη 2016.

Αντώνης Λιντζέρης του Γεωργίου
φαρμακοποιός – εξ Ανθοχωρίου Λακωνίας