Το ψηφιακό σήμα κατέφθασε: Επανασυντονιστείτε!

psifiako sima

psifiako simaΧθες τα ξημερώματα, το αναλογικό σήμα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο πέρασε στην ιστορία, δίνοντας τη θέση του στην ψηφιακή εποχή.

Λίγο μετά τις 2 σταμάτησε η αναλογική μετάδοση σήματος και ξεκίνησε η ψηφιακή, ενώ τα τρία κέντρα (Αρόη, Ξυλόκαστρο, Πεταλίδι) που εξέπεμπαν ήδη ψηφιακά άλλαξαν συχνότητες.

Οι τηλεθεατές που διαθέτουν συντονισμένο δέκτη (τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή) τεχνολογίας DVB-T MPEG4 ή H.264 είναι πλέον σε θέση να βλέπουν στις τηλεοράσεις τους τα αγαπημένα εθνικά αλλά και περιφερειακά κανάλια με άψογη εικόνα και ήχο.

Πώς γίνεται ο συντονισμός;

Για να συντονίσετε ή να επανασυντονίσετε το δέκτη σας, απαιτούνται λίγα και απλά βήματα. Σημειώστε ότι κάθε μοντέλο συσκευής διαφέρει, γι’ αυτό και μπορεί να ακολουθείται διαφορετική διαδικασία ρύθμισης των καναλιών. Για πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση, θα χρειαστεί να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας.

Για τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-4

Στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης πατήστε το κουμπί με την ένδειξη «Menu».

Επιλέξτε «Ρυθμίσεις».

Επιλέξτε «Αυτόματος Συντονισμός» για αυτόματη εύρεση και αποθήκευση όλων των διαθέσιμων συχνοτήτων. Ανάλογα τη συσκευή, η επιλογή αυτή μπορεί να αναφέρεται ως «Αυτόματη Αναζήτηση» ή «Αυτόματο Σκανάρισμα». Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε εσείς τις συχνότητες όπως επιθυμείτε, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε «Χειροκίνητος Συντονισμός».

Πατήστε «ΟΚ» ή «Yes» ή την αντίστοιχη εντολή της συσκευής σας, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πατήστε «Exit» για να βγείτε από το μενού.

Για τηλεόραση με εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG-4

Στο τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή πατήστε το κουμπί με την ένδειξη «Menu» [μενού].

Επιλέξτε «Εγκατάσταση».

Επιλέξτε «Αυτόματος Συντονισμός» για αυτόματη εύρεση και αποθήκευση όλων των διαθέσιμων συχνοτήτων. Ανάλογα τη συσκευή, η επιλογή αυτή μπορεί να αναφέρεται ως «Αυτόματη Αναζήτηση» ή «Αυτόματο Σκανάρισμα». Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε εσείς τις συχνότητες όπως επιθυμείτε, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε «Χειροκίνητος Συντονισμός».

Πατήστε «ΟΚ» ή «Yes» ή την αντίστοιχη εντολή της συσκευής σας, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πατήστε «Exit» για να βγείτε από το μενού.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στη λήψη του ψηφιακού σήματος, πιθανοί λόγοι είναι οι ακόλουθοι.

> Γεωγραφική περιοχή

Πρέπει το σημείο που διαμένετε να ανήκει στην περιοχή κάλυψης – εξυπηρέτησης του εκάστοτε κέντρου που εκπέμπει ψηφιακά. Σε περίπτωση που λαμβάνατε ήδη επίγειο ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής Αρόη, Ξυλόκαστρο, Πεταλίδι, θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τους δέκτες σας στις νέες συχνότητες.

> Τοπικές παράμετροι (τεχνητά ή φυσικά φαινόμενα)

Πέραν των ορεινών όγκων που καλύπτουν μεγάλο μέρος της χώρας, το ψηφιακό σήμα μπορεί να εμποδίσουν ακόμα και δέντρα ή κτίρια. Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει την οπτική επαφή της κεραίας σας με το κέντρο εκπομπής από το οποίο λαμβάνετε σήμα. Αν όντως αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα στη λήψη, θα χρειαστείτε ειδική ενίσχυση και έλεγχο για λήψη από ανακλάσεις.

> Παρεμβολές (γενικές ή τοπικές)

Υπάρχουν περιοχές στη χώρα στις οποίες έχουν γίνει αντιληπτές κάποιες παρεμβολές. Αυτές έχουν εντοπιστεί και σημειωθεί από την πάροχο εταιρεία Digea, έχουν επισημανθεί σε όλους τους αρμόδιους, από τους οποίους και αναμένονται οι αντίστοιχες λύσεις, μιας και οι συχνότητες που χρησιμοποιεί η εταιρεία ορίζονται βάσει κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Σε περίπτωση που πολλοί στην περιοχή σας έχουν πρόβλημα στη λήψη κάποιου συγκεκριμένου μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών ή ο εξειδικευμένος τεχνικός της περιοχής σας έχει επισημάνει ότι δέχεστε παρεμβολή, μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία σας στο info@digea.gr, ώστε να εξετάσουν τι συμβαίνει.

> Εγκατάσταση – τρόπος λήψης

Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κεραία, στα καλώδιά της, το μίκτη, τον ενισχυτή, το διανομέα, τον τερματισμό πριζών ή τις εσωτερικές κεραίες. Προτείνεται να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό της περιοχής σας.

> Συνδέσεις – επαφές

Είναι πιθανό να έχουν μετακινηθεί κάποια καλώδια στην εγκατάσταση της κεραίας σας λόγω κακών καιρικών συνθηκών (πχ αέρας, καταιγίδα κλπ) ή δραστηριοτήτων στον αποκωδικοποιητή και την τηλεόρασή σας (πχ ξεσκόνισμα). Είναι βασικό οι συνδέσεις να μην μετακινούνται, συνεπώς προτείνεται σε περίπτωση προβλήματος να ελέγχετε ότι όλα τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα.

> (Επανα)συντονισμός του δέκτη

Για να λαμβάνετε το κανάλια που εκπέμπονται ψηφιακά, χρειάζεται (επανα)συντονισμός του δέκτη. Στην περίπτωση που προσπαθήσατε αυτόματα και πάλι κάποια κανάλια δεν εμφανίζονται, δοκιμάστε να τα αναζητήσετε χειροκίνητα.

> Πρόβλημα του αποκωδικοποιητή

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι να παρακολουθείτε ένα πρόγραμμα και να υπάρχει ασυγχρονία εικόνας και ήχου. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να κλείσετε τον αποκωδικοποιητή (reset) για μερικά δευτερόλεπτα και να τον ξανανοίξετε.

(Με πληροφορίες απο digea.gr)