Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει περισσότερα από το 99%

koinoniki anisotita

koinoniki anisotita

Έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Oxfam προειδοποιεί πως το 2016 το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει περισσότερα από το υπόλοιπο 99%.

Η ανισότητα βαθαίνει δραματικά, καθώς το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως ανήλθε στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και αναμένεται να ξεπεράσει το 50% το 2016.

«Το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

«Οι διαστάσεις των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαίες», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι «το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιουσίες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς», ενώ κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να πλήξουν «τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας».

Η Oxfam ζητεί από τα κράτη την υιοθέτηση ενός σχεδίου καταπολέμησης των ανισοτήτων, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, τη μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, τη θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και τη θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους.

Είναι ενδεικτικό ότι τo 20% (321) των δισεκατομμυριούχων του Forbes δραστηριοποιείται στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τις ασφάλειες, και είδε τον πλούτο του να αυξάνει κατά 11% σε έναν χρόνο.

Στη δε Ευρώπη, όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας φέρει τεράστια ευθύνη για την κρίση -τις συνέπειες της οποίας καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες-, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς αυξήθηκε κατά 28 δισ. δολάρια σε έναν μόνο χρόνο.

πηγή: efsyn.gr