Το 2ο ΓΕΛ Σπάρτης έκανε το πρώτο βήμα πρόκρισης στη 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών

O τοπικός προκριματικός διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2020, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

O διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τελικό στόχο την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών λυκείου από όλη την Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν στη 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2020.

Πρόκειται για πειραματικό διαγωνισμό, που αποσκοπεί στην προώθηση της εργαστηριακής και βιωματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και την εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Ο τοπικός διαγωνισμός στη Σπάρτη, διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας. Για την επιλογή των θεμάτων και των απαιτούμενων πειραματικών διατάξεων συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνος Βενέτης, βιολόγος, υπεύθυνος ΕΚΦΕ Κορινθίας, Κλεοπάτρα Μανουσάκη, φυσικός, υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αργολίδας και Ελένη Παλούμπα, χημικός, υπεύθυνη ΕΚΦΕ Λακωνίας. Στην επιτήρηση συμμετείχαν η Γεωργία Λαμπράκου, φυσικός, διευθύντρια του ΕΠΑΛ. Μολάων και Ελένη Μπουγάδη, χημικός.

Οι εκπαιδευτικοί: Γεωργία Ανδριοπούλου, Αριστομένης Καναβάρος, Κωνσταντίνος Σταματάκης (2ο ΓΕΛ Σπάρτης), Ασημίνα Μπουτσικάκη, Χρύσανθος Σπυριδάκος (ΓΕΛ Μονεμβασιάς), Παναγιώτης Καραστατήρης (ΓΕΛ Μολάων) και Ανθή Σαράντη (ΓΕΛ Γερακίου), προετοίμασαν και συνόδευσαν τις τριμελείς μαθητικές ομάδες που εκπροσώπησαν τα σχολεία τους.

Στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες από τέσσερα γενικά λύκεια του νομού εκ των οποίων, τα τρία εκτός Σπάρτης.

Στην τρίωρη διάρκεια του διαγωνισμού, τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν τρία εργαστηριακά προβλήματα φυσικής, χημείας και βιολογίας, σε μία ώρα για το κάθε αντικείμενο.

Η κατάταξη των συμμετεχόντων, έχει ως εξής: Στην 1η θέση διακρίθηκε η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης, αποτελούμενη από τους μαθητές Λάμπρο-Ηλία Βαλκανά, Μιχαήλ Βασάλο και Νικόλαο Μπελίτσο, με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς Αριστομένη Καναβάρο, Γεωργία Ανδριοπούλου και Κωνσταντίνο Σταματάκη. Τη 2η θέση κατέλαβε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Μονεμβασιάς. Την 3η θέση κατέλαβε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Μολάων και την 4η θέση η ομάδα του Γενικού Λυκείου Γερακίου.

Η προκριθείσα ομάδα, θα διαγωνιστεί στη 2η – πανελλήνια – φάση του διαγωνισμού για την EUSO, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, στην Αθήνα. Στη φάση αυτή θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης στις 25 Ιανουαρίου 2020, στη Θεσσαλονίκη, θα διαγωνιστούν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Από κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στην 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2020.

Η βράβευση των συμμετασχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών του τοπικού διαγωνισμού της Λακωνίας, θα γίνει την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, στο δημοτικό σχολείο της Βαμβακούς, στο πλαίσιο αντίστοιχης θεματικής εκδήλωσης διάχυσης γνώσης.