Το 2ο ΓΕΛ Σπάρτης έκανε το πρώτο βήμα πρόκρισης στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών

EKFE prokrimatikos gia olympiada (3)

EKFE prokrimatikos gia olympiada (3)

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας ο τοπικός προκριματικός διαγωνισμός για την EUSO.

EKFE prokrimatikos gia olympiadaO διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τελικό στόχο την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών λυκείου από όλη την Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2015.

EKFE prokrimatikos gia olympiada (1)Ο διαγωνισμός είναι αποκλειστικά πειραματικός και αφορά μαθητές λυκείου. Σκοπός του είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των φυσικών επιστημών και η εξοικείωση των μαθητών/-τριών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

EKFE prokrimatikos gia olympiada (2)Ο τοπικός διαγωνισμός στη Σπάρτη οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας. Τη διεξαγωγή του ανέλαβε επιτροπή, αποτελούμενη από τον σχολικό σύμβουλο φυσικών Ι. Σιτέ, την υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας Ελ. Παλούμπα, τον διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης Θ. Καρρά και τη φυσικό του ΕΠΑΛ Σπάρτης Γ. Λαμπράκου. Οι εκπαιδευτικοί Α. Καναβάρος (2ο ΓΕΛ Σπάρτης) , Ν. Νικοδήμου (ΓΕΛ Γυθείου), Π. Καραστατήρης (ΓΕΛ Μολάων) και Ι. Μπούτσαλη (ΓΕΛ Σκάλας) προετοίμασαν και συνόδευσαν τις τριμελείς ομάδες μαθητών που εκπροσώπησαν τα σχολεία τους.

EKFE prokrimatikos gia olympiada (4)

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δώδεκα μαθητές, οι οποίοι συγκρότησαν τις τέσσερις ομάδες των ισάριθμων συμμετεχόντων σχολείων. Ο διαγωνισθέντες επέδειξαν ιδιαίτερα υψηλές ικανότητες στο χειρισμό των επιστημονικών οργάνων και σκευών, καθώς και στην εφαρμογή της επιστημονικής μεθοδολογίας. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλες τις ομάδες για τις επιδόσεις τους, αλλά και για το ήθος και το πνεύμα συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας που επέδειξαν και στα τρία επιστημονικά πεδία που διαγωνίστηκαν (φυσική, χημεία και βιολογία).

Στην 1η θέση διακρίθηκε η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης, αποτελούμενη από τους μαθητές Δημητρόπουλο Δημήτριο, Μοσχοβάκου Δανάη και Χιώτη Νικόλαο. Τη 2η θέση κατέλαβαν οι μαθητές του ΓΕΛ Μολάων, ενώ την 3η και 4η θέση πήραν αντίστοιχα οι μαθητές των ΓΕΛ Γυθείου και ΓΕΛ Σκάλας. Η προκριθείσα ομάδα θα διαγωνιστεί στη 2η φάση του διαγωνισμού σε πανελλήνιο επίπεδο, η οποία θα διεξαχθεί στο ΕΚΦΕ Αιγάλεω, στην Αθήνα, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015.

Από τη 2η αυτή φάση του διαγωνισμού, θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2015, η οποία θα γίνει στο Klagenfurt της Αυστρίας, από 26 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2015.

Με νωπή την ανάμνηση της διάκρισης του ΓΕΛ Μολάων στην πρώτη θέση του πανελλήνιου διαγωνισμού EUSO το 2014, οι ευχές μας θα συνοδεύουν και φέτος τη νικήτρια ομάδα του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης, ως πρέσβειρα της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού μας και φορέα του υψηλού παρεχόμενου επιπέδου εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες.

Ελένη Γ. Παλούμπα

MSc χημικός

υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας