Το 2023 η παράδοση του ανακαινισμένου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ελληνικό κράτος υπέγραψαν συμφωνίες για επιχορήγηση 4.550.000 ευρώ για την επέκταση και την αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης και επιχορήγηση 311.000 ευρώ για την προβολή των ψηφιδωτών στο λεγόμενο “Σπίτι της Ευρώπης”.

Η δωρεά περιλαμβάνει την αποκατάσταση με υπόγεια επέκταση του παλαιού μουσείου, καθώς και την αναζωογόνηση και συντήρηση του ιστορικού κήπου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα παραδοθεί το 2023 και θα παραμείνει ενεργό και μετά το άνοιγμα του νέου μουσείου στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Χυμοφίξ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος “με την υπογραφή του Renzo Piano, το έργο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης, οραματιζόμενο την εικονική σύζευξη του κήπου του μουσείου με την κεντρική πλατεία του δημαρχείου, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του άλλοτε ενοποιημένου χώρου”.

Η δεύτερη σύμβαση δωρεάς προβλέπει την προστασία και ανάδειξη του χώρου που αποδίδεται ως “Οικία της Ευρώπης” στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Παλαιολόγου, όπου διατηρούνται τα ψηφιδωτά δάπεδα ρωμαϊκών χρόνων “Αρπαγή της Ευρώπης” και “Ο Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα”.