Το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης “Γιάννης Ρίτσος” στη βυζαντινή γειτονιά της οδού Τριακοσίων

Είναι ευτύχημα το σχολείο σου να βρίσκεται σε μια γειτονιά στην οποία το παρελθόν ξεπροβάλλει διαρκώς μπροστά σου, με τις διάφορες μορφές που προσέλαβε στην πάροδο του χρόνου. Ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Σπάρτης είναι το ρωμαϊκό – βυζαντινό λουτρό στην οδό Τριακοσίων, ένας χώρος που ανασκάφηκε και αναδείχθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και παραδόθηκε στο κοινό πριν λίγους μήνες.

Τον χώρο αυτό είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι μαθητές της α΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης “Γιάννης Ρίτσος” στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης “Περιβάλλον και Πολιτισμός” και εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “Καμινάρηδες και υπόκαυστα: υπόγειες ιστορίες φωτιάς”. Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας κ.κ. Γιάννα Κατσουγκράκη και Μαρία Φλώρου μετέφεραν με τη γλαφυρή τους αφήγηση τους μαθητές και τις μαθήτριες στα ρωμαϊκά και μεσοβυζαντινά χρόνια, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μεταβούν νοερά στις εποχές που λειτουργούσε το λουτρό.

Η παρουσίαση των χώρων όπου ζεσταινόταν το νερό και των δωματίων όπου epitrapezioαπολάμβαναν το λουτρό τους οι ρωμαίοι και βυζαντινοί κάτοικοι της περιοχής κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, που είδαν να ξεδιπλώνονται μπροστά τους πτυχές της καθημερινής ζωής εκείνων των εποχών. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με παιχνίδι: χωρισμένοι σε ομάδες, οι μαθητές έπαιξαν επιτραπέζιο παιχνίδι που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες του χώρου, ανακαλώντας όσα είχαν δει και ακούσει προηγουμένως.

Ευχής έργο θα ήταν να επισκεφθούν το χώρο μαθητές όχι μόνο από τη Σπάρτη και τη Λακωνία, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα!