Τρίπολη: Συμφωνία για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου

skoupidia

Ομόφωνα ενέκριναν το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου και τα μέλη του συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), προτάσσοντας την αποκεντρωμένη διαχείριση.

Η «ιστορική συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ», όπως τη χαρακτήρισαν οι περισσότεροι από τους ομιλητές, πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του δήμου Τρίπολης. Κατά τη διάρκειά της δεν έλειψαν κάποια στιγμή οι υψηλοί τόνοι, αλλά έληξε με χειροκροτήματα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με παρουσίαση του ΠΕΣΔΑ από τον μελετητή, ο οποίος ενσωμάτωσε τις αναγκαίες αλλαγές που είχαν προτάξει τα μέλη του ΦΟΔΣΑ, κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από τη διοίκηση του φορέα απαλείφθηκε κάθε αναφορά στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, ενώ αποσύρθηκε ο όρος «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα», καταγράφηκε όμως ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση θα φθάνει τις 100 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων.

Επιπλέον, δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για τη συνολική ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, και ορίζεται πως οι μονάδες διαχείρισης θα δημιουργηθούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα -μία ανά περιφερειακή ενότητα- χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης, πλην της Λακωνίας, όπου υπάρχει σύμφωνη γνώμη για την περιοχή της Σκάλας.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι οι δήμοι θα προωθήσουν την ανακύκλωση.

Το επόμενο στάδιο είναι η σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων επί του νέου ΠΕΣΔΑ, που αναμένεται -σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο μελετητής- να είναι έτοιμη σε δέκα περίπου ημέρες.

Εντωμεταξύ, ικανοποιημένη δηλώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την απόφαση του ΦΟΔΣΑ για το νέο ΠΕΣΔΑ, και μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Ντίνα Νικολάκου, χαρακτηρίζει «μεγάλη νίκη για τους πελοποννήσιους» την απόφαση του Φορέα.

(με πληροφορίες από real.grΑΠΕ-ΜΠΕ)