Τρεις κάλπες… ένα συμπέρασμα

Xrysadakos Stavros

πολιτικό άρθρο του Σταύρου Χρυσαδάκου

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες και τα επιτελεία των κομμάτων, πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι και ΜΜΕ έχουν αποδοθεί σε έναν αγώνα ερμηνείας των αποτελεσμάτων. Όλοι επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν το «άγνωστο» μήνυμα των εκλογών, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι σαφές: Η συγκυβέρνηση υπέστη ήττα μεγάλων διαστάσεων, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφη πρώτη δύναμη και ως δύναμη εξουσίας για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Αριστεράς.

Από τις διάφορες αναλύσεις που γίνονται, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσέγγιση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με την περιφερειακή διάρθρωση της χώρας. Ποιο είναι άραγε το μήνυμα της Πελοποννήσου για το ΣΥΡΙΖΑ;

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ιστορικά (για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς κλπ) αποτελούσε ανέκαθεν έναν φιλικό χώρο για τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες αναμετρήσεις, το τοπίο παρουσιάζει σοβαρές αλλαγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτόν πολιτικές δυνάμεις σημείωσαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πολιτική επιτυχία.

α) Στην αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού πέτυχαν να είναι παρόντες σε 18 από τους 25 δήμους της Πελοποννήσου.

Σε 5 δήμους θα είναι «αξιωματική» αντιπολίτευση.

Η πολιτική θέση της ίδρυσης δημοτικών παρατάξεων, της συνάντησης με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, της προώθησης συνθετικών και ενωτικών ψηφοδελτίων, της αναμέτρησης μέσα στις τοπικές κοινωνίες, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται ως ορθή.

β) Στην αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού πολλαπλασίασαν το εκλογικό ποσοστό και αναβαθμίστηκε η εκπροσώπησή τους.

Στη νέα περίοδο, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα», προϊόν πολιτικής συμμαχίας, θα είναι «αξιωματική» αντιπολίτευση και θα εκπροσωπηθεί με εννέα περιφερειακούς συμβούλους. Σημειώνεται ότι ο χώρος εκπροσωπείτο στο παρελθόν με έναν μόνο σύμβουλο.

Είναι φανερό ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται και υιοθετούν την εναλλακτική και ανθρωποκεντρική αυτοδιοικητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτική πρόταση, μεγαλώνει, απλώνεται και ριζώνει και μέσα στους τοπικούς θεσμούς. Δημιουργούνται οι δομές και οι συλλογικότητες εκείνες οι οποίες μπορούν να ζυμώσουν, να μορφοποιήσουν και να προωθήσουν σήμερα τις θέσεις του, και αύριο να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο.

Δημιουργούνται οι κοινωνικές συνθέσεις και συμμαχίες οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν στο μέλλον τα σενάρια περί αριστερής παρένθεσης.

γ) Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση.

Σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε αξιόλογη άνοδο σε σχέση με τις βουλευτικές του έτους 2012. Σημείωσε άνοδο από μία εως τέσσερις μονάδες και κατά μέσο όρο περίπου 1,5 %. Από το 22,2% ανέβηκε στο 23,75% .

Αντίθετα ο κύριος πολιτικός αντίπαλος, η ΝΔ, έχασε κατά μέσο όρο 8,4%. Από το 36,8% έπεσε στο 28,4 %.

Και όλα αυτά καταγράφηκαν σε μία αναμέτρηση καθόλου «χαλαρή», αλλά σε μία αναμέτρηση η οποία ολοκληρώθηκε σε κλίμα εμφυλιοπολεμικό και με συνεχείς εκβιασμούς προς τους πολίτες περί αποσταθεροποίησης κλπ.

Συμπερασματικά, και οι τρεις κάλπες της Πελοποννήσου συνηγορούν στη βασική διαπίστωση ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος, με κυβερνητική προοπτική.

Η παραπάνω διαπίστωση έχει εθνική διάσταση. Αναγνωρίζεται από κάθε πολιτικό αναλυτή. Αυτή είναι που έχει προκαλέσει πανικό στον πολιτικό αντίπαλο, ο οποίος αδυνατεί να διαχειριστεί το γεγονός.

Η μεθοδολογία και η ποιότητα του κυβερνητικού ανασχηματισμού προδίδει ακριβώς τον πανικό και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι το καλό εκλογικό αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα και προϊόν των συστηματικών και στοχευμένων παρεμβάσεων των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα. Σε αυτή την εκλογική περίοδο ιδιαίτερο βάρος σήκωσαν σύντροφοι και συναγωνιστές, υποψήφιοι τόσο στα δημοτικά όσο και στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Σ’ όλους αυτούς αξίζει μεγάλος και δημόσιος έπαινος διότι

> Στρατεύτηκαν με ενθουσιασμό, πίστη, συλλογικότητα και ανιδιοτέλεια.

> Όργωσαν τους νομούς, συναντήθηκαν και μίλησαν με χιλιάδες πολίτες. Άκουσαν και κατέγραψαν προβλήματα, παράπονα αλλά και υποδείξεις.

> Πέτυχαν να μεταδώσουν, να φέρουν πιο κοντά στους συμπατριώτες μας, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου αλλά και της καθημερινότητας.

> Έσπασαν το «φράγμα σιωπής» που επιχείρησαν κάποιοι να χτίσουν και το οποίο σε ορισμένες περιοχές το είχαν πετύχει.

> Ανέτρεψαν το κλίμα της πολιτικής τρομοκρατίας και καταστροφολογίας.

> Μετασχημάτισαν το θυμό και την απογοήτευση σε πολιτική δράση.

Η συνέχεια, ώστε να είναι νικηφόρες οι νέες αναμετρήσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες, απαιτεί πέραν των άλλων σεμνότητα, περίσκεψη, αλλά και αποφασιστικότητα. Έχω τη βεβαιότητα ότι η συγκρότηση του λαϊκού μετώπου με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ για τη σωτηρία της χώρας θα αποτελέσει πρώτιστο μέλημα των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι επίσης σίγουρος ότι οι δημοκράτες και πατριώτες πολίτες της Πελοποννήσου θα παραταχθούν στην πρώτη γραμμή αυτού του λαϊκού μετώπου, για μία άλλη Ανεξάρτητη και Κυρίαρχη Ελλάδα.

Σπάρτη 10 Ιουνίου 2014

Σταύρος Χρυσαδάκος

γεωπόνος