Τρεις Λάκωνες αθλητές στον 1ο Φειδιππίδειο Δρόμο

Markakou - Daskalopoulos - Dimitrakakis

Markakou - Daskalopoulos - Dimitrakakis

γράφει ο Νίκος Μπακής

Στον πρώτο Φειδιππίδειο Δρόμο, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχουν συνολικά 85 αθλητές, 11 ξένοι και 74 έλληνες, ανάμεσά τους και τρεις λάκωνες: ο Μιχάλης Δημητρακάκης, ο Νίκος Δασκαλόπουλος και η Στέλλα Μαρκάκου.

Η εκκίνηση θα δοθεί στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών στις 5 μμ (Παρασκευή) και ο αγώνας θα τερματίσει κάτω από το άγαλμα του Λεωνίδα (9 πμ Κυριακή). Θα ακολουθήσει μια σεμνή τελετή προς τιμή των αθλητών στις 11 το πρωί της Κυριακής στο στάδιο της Σπάρτης.

Η οργανωτική επιτροπή του 1ου Φειδιππίδειου Δρόμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στο «ευ αγωνίζεσθαι» του ελληνικού χρυσού αιώνα. Ο καλλιεργημένος αθλητής μπορεί να γίνει υγιές πρότυπο για τη νέα γενιά, δυστυχώς σε μια εποχή που τραγικά λείπουν αυτά.

Η ηθική του αθλητισμού μπορεί να λειτουργήσει ως δύναμη ισορροπίας σήμερα.

Το «ευ αγωνίζεσθαι» έχει τη βάση του στο ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο και εκπέμπει ο όρκος του αθλητή: «Υπόσχομαι να πάρω μέρος στον αγώνα, σεβόμενος τους κανονισμούς που τον διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή της πατρίδος μας».

Η οργανωτική επιτροπή του Φειδιππίδειου Δρόμου καλεί τους αθλητές στην εκκίνηση του αγώνα να αναφωνήσουν τον όρκο του αθλητή στα αρχαία ελληνικά:

Ομνύω τόν δε όρκον τόν ιερόν

ποιησάμενος τό χρέος επί τό ευ αγωνίζεσθαι

Τιμίω Φειδιππιδείω Δρόμω ευκλέως περαιώσω.

Ομνύω

Στο δρόμο που χάραξε λοιπόν ο Φειδιππίδης (ή Φιλιππίδης) 25 αιώνες και πλέον μετά, ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ όλα τα παιδιά του, οι άξιοι συνεχιστές της προαιώνιας παράδοσης να τρέξουν, κάνοντας και δίνοντας τον δικό τους ΑΓΩΝΑ…

Καλούνται οι δρομείς ΟΛΟΥ του κόσμου να νιώσουν, να ακουμπήσουν, να αναπνεύσουν, να ψηλαφίσουν τα χνάρια του…

Και μαζί να γίνουν μέρος της Ιστορίας αυτών των τόπων που εκείνος ΜΟΝΟΣ καθαγίασε…

Και κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, ΕΚΕΙΝΟΣ, θα χαίρεται γιατί ΥΠΑΡΧΕΙ, ΖΕΙ και ΘΑ ΖΕΙ, αιώνια και ακατάβλητα στις μνήμες και στις συμμετοχές ημεροδρόμων απ’ όλη τη Γη…

Στο Δικό του ΑΓΩΝΑ… Στα χνάρια, του δρόμου του Φειδιππίδη.

Οι τρεις λάκωνες αθλητές τρέχουν για ένα σκοπό, ένα ΜΗΝΥΜΑ:

ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΤΩΡΑ – ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Από την πλευρά του ο αθλητής του Παναθηναϊκού Μιχάλης Δημητρακάκης από το Μυστρά τονίζει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συμμετάσχω στον 1ο Φειδιππίδειο Δρόμο, είναι μεγάλη τιμή για μένα, και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους με στηρίζουν τα τελευταία χρόνια να φτάσω σε αυτήν την ξεχωριστή αθλητική στιγμή της ζωής μου. Ελπίζω με την βοήθεια του Θεού να αγγίξω το άγαλμα του Λεωνίδα».