Τριστέτσα εντοπίστηκε σε Βλαχιώτη και Φιλίσι

esperidoeidi

esperidoeidi

Νέα εμφάνιση του ιού της τριστέτσας σε δύο φυτωριακές επιχειρήσεις του δήμου Ευρώτα ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λακωνίας.

Ύστερα από επίσημες δειγματοληψίες που διενήργησε το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Σπάρτης (ΚΕΠΥΕΛ), αρμόδια αρχή για τους ελέγχους στο πολλαπλασιαστικό υλικό στα φυτώρια, τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης του επισήμου εργαστηρίου του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου έδειξαν παρουσία του ιού στα ακόλουθα φυτώρια:

α) Το φυτώριο με την επωνυμία «Χιώτη Δημητρίου», που εδρεύει στη δημοτική κοινότητα Βλαχιώτη. Ο ιός βρέθηκε σε δύο δενδρύλλια Ορτανίκ σε υποκείμενο Volkameriana. Η ΔΑΟΚ προέβη στη λήψη των προβλεπομένων μέτρων (καταστροφή δενδρυλλίων) στις 28-7-2015 και έχει γίνει οριοθέτηση ζωνών με απόφαση αντιπεριφερειάρχη.

β) Το φυτώριο με την επωνυμία «Agrofarmer Ιωάννης Καρυτσιώτης ΟΕ», που εδρεύει στην τοπική κοινότητα Φιλισίου. Ο ιός βρέθηκε σε ένα δενδρύλλιο μανταρινιάς Κλημεντίνης σε υποκείμενο Volkameriana. Η ΔΑΟΚ προέβη σε δέσμευση του καταμετρηθέντος πολλαπλασιαστικού υλικού στις 15-7-2015, έχει γίνει οριοθέτηση ζωνών, ενώ εκκρεμεί η καταστροφή του σχετικού υλικού δυνάμει σχετικής προσωρινής διαταγής του προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης.

Για το λόγο αυτό, όποιος παραγωγός έχει προμηθευτεί δενδρύλλια από το φυτώριο να ενημερώσει άμεσα το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σπάρτη (τηλέφωνα 27313 63330 και 27313 63333). Επίσης, δεν πρέπει να αγοράζει κανείς δενδρύλλια από φυτώρια από διάφορες περιοχές εντός ή εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, εάν αυτά δεν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.