Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης

petrelaio

petrelaio

Την επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, αλλά και την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ζητούν με την κατάθεση σχετικών τροπολογιών 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αιτιολογική έκθεση για την επαναφορά του ΕΦΚ σε επίπεδα 2011 αναφέρει μεταξύ άλλων πως το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης, και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανέναν φόρο. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, “η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης δεν απέδωσε, αφού η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε και τα έσοδα που χάθηκαν ήταν άνω των 237 εκατ. ευρώ”.

Το δε αίτημα για δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες βασίζεται μεταξύ άλλων στη διαπίστωση πως η εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) από μόνη της δεν φθάνει. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται λοιπόν μεταξύ άλλων η άμεση αποκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και στους δικαιούχους του ΚΟΤ. Παράλληλα, η κατατεθείσα τροπολογία προβλέπει χορήγηση δωρεάν ποσότητας 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 Kwh το χρόνο) ανά οικογένεια στους δικαιούχους του ΚΟΤ, αλλά και αυτόματη ρύθμιση σε 24 άτοκες δόσεις των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος οικιακών καταναλωτών.