Τροποποιήσεις στο καθεστώς των εργατών γης ζητά ο αγροτικός κόσμος

Η απασχόληση των εργατών γης και το νομοθετικό πλαίσιο από το οποίο αυτή διέπεται ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/1, μετά από σχετική πρόσκληση της αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα.

syskepsi gia ergates gis (1)

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των δήμων (πλην Σπάρτης και Μονεμβασίας), της Περιφέρειας, αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας.
Ιδιαίτερα αρνητικά σχολιάστηκε η εκκωφαντική απουσία των τριών βουλευτών του νομού, καθώς το θέμα απασχολεί έντονα το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Μετά από διαλογική συζήτηση, οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν στην έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο καλούν τους αρμόδιους υπουργούς (Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) και τους βουλευτές Λακωνίας να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

Το ψήφισμα

“Η παραγωγική βάση της χώρας αποδιαρθρώνεται μέρα με τη μέρα και το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται.
Οι παραγωγοί-αγρότες προσπαθούν να συνεχίσουν το παραγωγικό τους έργο και βρίσκονται διωκόμενοι, διότι κάνουν αυτό που γνωρίζουν: να παράγουν πλούτο για τη χώρα. Αντιμετωπίζουν εμπόδια και διώξεις που προκύπτουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι γεμάτο αναχρονισμούς και αντιθέσεις.

Ομόφωνα ζητάμε:
1. Άμεση αναστολή-πάγωμα των διατάξεων του Ν.1876/90, που αναφέρεται στην υποχρέωση ανακοίνωσης πρόσληψης εργατών γης για τις εργασίες αγροτικών νοικοκυριών.
Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση των διατάξεων αυτών.

2. Τακτοποίηση της απασχόλησης εργατών από χώρες μη μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα:
• Απογραφή και χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
• Χορήγηση άδειας εργασίας για ορισμένο χρόνο.

3. Κατάργηση των διατάξεων που δεν επιτρέπουν την έκδοση εργόσημων σε πρόσωπα πρώτου βαθμού που συνοικούν με τον αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης.
• Ζητάμε την αναγνώριση της προσφερόμενης εργασίας από μέλη της οικογένειας ως παραγωγικής δαπάνης. Ο προσδιορισμός μπορεί να γίνεται τεκμαρτά με βάση το μέγεθος της εκμετάλλευσης.
• Εφόσον τα μέλη της οικογένειας έχουν αυτοτελή οικονομική-φορολογική οντότητα, τότε να επιτρέπεται η έκδοση υπέρ των εργοσήμων”.

syskepsi gia ergates gis (2)

Το ψήφισμα φέρει τις υπογραφές των κ.κ. Αδαμαντίας Τζανετέα (αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας), Ηλία Στρατηγάκου (θεματικού αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας), Γιάννη Γρυπιώτη (δημάρχου Ευρώτα), Γιάννη Μπουκουβάλα (περιφερειακού συμβούλου), Τάκη Καρρά (περιφερειακού συμβούλου), Σταύρου Χρυσαδάκου (περιφερειακού συμβούλου), Σωτήρη Μένεγα (πρόεδρου ΔΣ Ευρώτα), Θεόδωρου Μπόλλα (αντιδημάρχου Ευρώτα), Γεωργίας Λυροφώνη (αντιδημάρχου Ανατολικής Μάνης), Αντώνη Κουμεντάκου (αντιδημάρχου Ανατολικής Μάνης), Σπύρου Παπαδάκου (προέδρου ΑΣΕΕ Αμυκλών Λακωνία), Παναγιώτη Μαστρογιαννάκου (προέδρου ΑΣΕ Σκάλας), Στυλιανού Σαρρή (προέδρου Ο.Π. ΑΣΕ Σκάλας), Πέτρου Μπλέτα (προέδρου ΑΣΕ Αγίου Γεωργίου Σκάλας), Χρήστου Μπουγάδη (προέδρου ΣΠΕΣ), Δημήτρη Δημητριάδη (εκπροσώπου Αγροτικού Συλλόγου Αν. Μάνης), Χρήστου Αναγνωστάκου (εκπροσώπου Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα), Χρήστου Δημητρόπουλου (εκπροσώπου ΕΑΣ Λακωνίας), Δημήτρη Δημάκου (ΔΣ ΑΣΕΕ Αμυκλών Λακωνία).

syskepsi gia ergates gis (3)

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ευρώτα – Ανατολικής Μάνης

Για τραγική κατάσταση κάνουν λόγο οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ευρώτα και Αν. Μάνης, που καταγγέλλουν προχειρότητα στο φορολογικό και εργασιακό πλαίσιο των αγροτών. “Αυτά πρέπει πρώτα να εξοθρολογιστούν και μετά να συζητήσουμε για το ασφαλιστικό”, λένε. “Κάνοντας έναν απολογισμό, έχουμε μάθει το εργασιακό πλαίσιο, το νομικό, το φορολογικό, το λογιστικό και το ασφαλιστικό. Όλα διέπονται από έλλειψη κοινής λογικής και μεταξύ τους συνοχής. Άραγε πότε θα βρούμε χρόνο να καλλιεργήσουμε;”, σημειώνουν σκωπτικά.

Σχολιάζοντας δε την απουσία τόσο των βουλευτών όσο και των δημάρχων Σπάρτης και Μονεμβάσιας από τη σύσκεψη στο διοικητήριο, οι δύο αγροτικοί σύλλογοι διερωτώνται σε ανακοίνωσή τους αν “αυτό σημαίνει άραγε ότι ξέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με όλο αυτό το περίπλοκο νομικό πλαίσιο; Και έχουν και τις λύσεις; Ότι απαξιούν την αντιπεριφέρεια; Απαξιούν τους αγρότες; Ποιος ξέρει”…