Η Τρούφα ή Ύδνον είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Ύδνα καλούνται γενικά όλα τα υπογείως καρποφορούμενα στρογγυλόμορφα σαρκώδη μανιτάρια – μύκητες. Έχουν σχήμα κονδύλου, μεγέθους 2-7 συνήθως εκατοστών, είναι γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα και παράγονται μέσα στο έδαφος. Κατά την ωριμότητα, κάθε είδος τρούφας -που συλλέγεται πάντα από εμπειρογνώμονες τρουφών- εκπέμπει τη δική του οσμή, γι’ αυτό ένας εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να εντοπίσει τη θέση της.

Ανάλογα με το χρόνο που ωριμάζουν, τα μανιτάρια αυτά χωρίζονται σε δύο είδη: καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα. Γενικά, από εμπορική άποψη, διαιρούνται σε άσπρα και μαύρα, με τα δεύτερα να θεωρούνται πιο εκλεκτά.

H γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Εξάλλου, του αποδίδονται θεραπευτικές δράσεις κατά των μυικών και αρθριτικών πόνων και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως όμως του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες. Μία εξήγηση που πολλοί έχουν δώσει είναι η παρουσία μιας φερορμόνης στη χημική σύσταση των τρουφών, που ευθύνεται για τη διέγερση των θηλυκών χοίρων προς αναπαραγωγή.
Κάποιοι πιθανολογούν ότι το ανθρώπινο ενδιαφέρον για τις τρούφες έχει επίσης να κάνει με αυτήν την ορμόνη. Οι τρούφες είναι επίσης πλούσιες σε ανδροστενοδιόνη, μία ορμόνη που μειώνει την παραγωγή της σεροτονίνης, μιας άλλης ορμόνης που αδρανοποιεί ορισμένες αισθήσεις, με αποτέλεσμα μία αντιληπτή διέγερση.

Τα μανιτάρια, γενικώς, “αναπνέουν” εντονότατα και μετά τη συγκομιδή τους και με το πέρας τεσσάρων ημερών χάνουν περίπου το μισό ποσοστό των σακχάρων τους, ενώ το άμυλό τους μετατρέπεται σε χιτίνη. Οι παραγόμενες αυτές ενώσεις κατά τη βρώση πιθανολογείται επίσης ότι μπορεί να έχουν διεγερτικές ιδιότητες.

Είναι λοιπόν οι τρούφες πράγματι αφροδισιακές;
Κατά γενική ομολογία θα λέγαμε πως η απάντηση είναι θετική, παρά τις πολλές αδιευκρίνιστες παραδοχές. Όπως και να έχει, ένα δείπνο υπό το φως των κεριών, με ξύσμα λευκής τρούφας να στολίζει το κρεμώδες ριζότο, ένα τρυφερό, ελαφρώς ψημένο φιλέτο με σάλτσα από άγρια μανιτάρια και μαύρη τρούφα σίγουρα είναι πολύ κοντά σε αυτό που κάποιος θα έλεγε ρομαντική και πολλά υποσχόμενη ατμόσφαιρα.

Επωφεληθείτε από την προσφορά γνωριμίας και προμηθευτείτε το πολύτιμο αυτό έδεσμα από το κατάστημα “Ελληνικά Αγαθά – Greek Goods”, που βρίσκεται επί της οδού Αγησιλάου 65 στη Σπάρτη, ή μέσω του e-shop του στη διεύθυνση www.greekgoods.gr.