Στροφή 180 μοιρών στη διαχείριση απορριμμάτων

Tsironis Giannis

synenteyxi (1)

Το Σάββατο 30/5 πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, με τους δημάρχους του νομού, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα αρμοδιότητάς του που απασχολούν την τοπική κοινωνία, με προεξάρχον το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κ. Τσιρώνης αποτίμησε ως πολύ χρήσιμη την προηγηθείσα συζήτηση, χαρακτηρίζοντας ώριμη τη στάση των δημάρχων και προβλέποντας μια καλή συνεργασία μαζί τους.

Στο θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων ο αν. υπουργός έκανε λόγο για λάθος σχεδιασμό δεκαετιών, τον οποίο απέδωσε στην ύπαρξη Tsironis Giannis 1ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Αντίθετα είπε ότι η σημερινή κυβερνητική πολιτική εδράζεται στην άποψη ότι η συνταγή στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι ίδια για όλους, καθώς υπάρχουν τοπικές ιδιομορφίες, ανάγκες κλπ. Με το νέο λοιπόν σχεδιασμό προτείνεται στους δήμους μια ποικιλία «εργαλείων» για να επιλέξουν και να υποβάλουν προτάσεις μοντέλων διαχείρισης, τόσο για την ενδιάμεση φάση όσο και σε μόνιμη βάση. «Μας καταθέτουν σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης; Τους βοηθάμε», εξήγησε ο κ. Τσιρώνης. «Τους δίνουμε τους πόρους, τα επιστημονικά εργαλεία, την ενημέρωση προς τους πολίτες και φυσικά την υλικοτεχνική υποδομή». Επιπλέον διευκρίνισε ότι θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των δήμων η δυνατότητα συμπράξεων ή μη.

Για την επικείμενη σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ εξέφρασε την άποψη ότι βρίσκεται «στον αέρα», εφόσον οι δήμαρχοι δεν δεσμευθούν για τις ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων. Νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι, σε αντίθεση με την έως τώρα ακολουθούμενη λογική της γραμμικής οικονομίας, η κυκλική, που είναι η νέα τάση, προκρίνει την απομείωση των υπολειμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Κατέληξε έτσι στην πρόβλεψη ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και ότι, όσον αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων, τα επόμενα χρόνια η Πελοπόννησος θα μετατραπεί, από περιοχή του μείζονος προβλήματος με τους ΧΑΔΑ, σε υπόδειγμα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν οι βουλευτές του νομού κ.κ. Αραχωβίτης και Δαβάκης, αλλά και οι πέντε δήμαρχοι της Λακωνίας. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των τελευταίων ήταν ότι το πρόβλημα επείγει και ότι απαιτείται άμεση λύση για τις χωροθετήσεις. Συμφώνησαν δε όλοι ότι η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ δεν αποτελεί ευθύνη των δήμων αλλά των Περιφερειών και ότι τα επικείμενα πρόστιμα πρέπει να επιμεριστούν αναλόγως.

Τέλος, ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου κ. ΠολιτόπουλοςPolitopoulos ενημέρωσε τους παρισταμένους ότι στο νέο κυβερνητικό σχεδιασμό υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε το κέρδος από τη διαχείριση απορριμμάτων να είναι μικρό και να αποθαρρύνονται έτσι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, κατά τη συνέντευξη, τόσο οι αιρετοί όσο και εκπρόσωποι από διάφορες συλλογικότητες έθεσαν στον κ. Τσιρώνη μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως η αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, οι άδειες για τις υδροληψίες, οι ανεμογεννήτριες κλπ. Συγκεκριμένα για το τελευταίο θέμα, αυτό των ανεμογεννητριών, ενώ ο αν. υπουργός δήλωσε ως επιστήμονας υπέρμαχος της αιολικής ενέργειας, αναγνώρισε ότι στην περιοχή της Μάνης υπάρχουν σημαντικές περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες (ζώνη μεταναστευτικών πουλιών, τοπίο κλπ), που δεν ελήφθησαν υπόψη, και επίσης υπογράμμισε πως δεν αντιλαμβάνεται «τι εξυπηρετούν όλες αυτές οι οδοποιίες», οι οποίες αντίκεινται στη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

synenteyxi (2)synenteyxi (3)synenteyxi (4)synenteyxi (5)Araxovitis Stavrossynenteyxi (11)synenteyxi (6)synenteyxi (7)synenteyxi (8)synenteyxi (9)synenteyxi (10)synenteyxi (12)