Των κώδωνα του κινδύνου για τον καταρροϊκό πυρετό κρούει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας

provata

Σε ανακοίνωση προέβη Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, ζητώντας την προστασία των κτηνοτρόφων σχετικά με την εμφάνιση της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατα στη Συκιά.

Τα κρούσματα, όπως υποστηρίζει, έχουν φέρει ανησυχία στους αγροτοκτηνοτρόφους, αφού το πρόβλημα που προκύπτει είναι πάρα πολύ σοβαρό για το εισόδημά τους.

“Μετά τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, το υψηλό κόστος εκτροφής των ζώων και τα χαράτσια, τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δέχονται τώρα το τελειωτικό χτύπημα. Ο καταρροϊκός πυρετός έκανε την επανεμφάνιση του και μέχρι στιγμής πλήττει εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων στη περιοχή της δημοτικής ενότητας Μολάων.

Οι συνέπειες για άλλη μια φορά προοιωνίζονται δραματικές για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους.

Το συγκεκριμένο νόσημα προσβάλλει τις εκτροφές και προκαλεί μεγάλη μείωση στην παραγωγή, ωστόσο καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την καταγραφή της και την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος. Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ασθένεια αφού το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων δεν περιλαμβάνει σχετική δαπάνη εκτός της αποζημίωσης μόνο για τα ζώα που θανατώνονται ύστερα από έγκριση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Παράλληλα, ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών στις ζώνες ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφων για ζωοτροφές.

Την ίδια ώρα είναι αμφίβολο το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις πληγείσες περιοχές με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους και λοιπό βοηθητικό προσωπικό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Είναι προφανές ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ασθένεια οι κτηνοτρόφοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εκβιασμούς των γαλακτοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων που θα ενταθούν ώστε να επιβάλουν ακόμα χαμηλότερες τιμές σε γάλα και κρέας.

Τέρμα στις υποσχέσεις και την κοροϊδία. Οργανωμένα και μαζικά μέσα απ’ τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Λακωνίας διεκδικούμε τη ζωή μας.

Μαχητικά απαιτούμε:

1. Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών.

2. Να εξασφαλιστεί η με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

3. Να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος τους.

4. Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησής τους.

5. Να στελεχωθούν άμεσα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 6. Κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων

7. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

8. Να απαλλαγούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς”.