ΥΠΑΑΤ: “Πληρωμές 2 δισ. € μέσα στο Δεκέμβριο αιμοδότησαν την ελληνική περιφέρεια”

Δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου:

“Αύριο ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνει στους αγρότες των ορεινών περιοχών της χώρας άλλα 100 Apostolou Vaggelisεκατ. ευρώ ως προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 και άλλα 100 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Αλιείας. Δηλαδή συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

Όπως είχαμε υποσχεθεί, με το κλείσιμο της χρονιάς κλείνουμε και όλες τις παλιές εκκρεμότητες και οφειλές που ταλαιπωρούσαν τους αγρότες ακόμα και από το 2008.

Συνολικά οι πληρωμές του Δεκέμβρη ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, φτάνοντας κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ. Αν, δε, προσθέσουμε και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΓΑ που πληρώνονται αυτές τις μέρες, τότε το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.

Έτσι, κλείνει ένας κύκλος νοικοκυρέματος των πληρωμών και ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα. Πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα για τον αγρότη, για την ελληνική οικονομία, για τη χώρα.

Το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων πρωτοβουλιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
– Για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Ξεκινάμε με την «κάρτα του αγρότη».
– Για την αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΠΑλ συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6,5 δισ. ευρώ.
– Για τη διευκόλυνση της συλλογικής οργάνωσης των αγροτών, με την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.
– Για τη στήριξη των νέων αγροτών.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας τους αγρότες και τους φορείς τους. Όπως κι εμείς αποδεικνύουμε καθημερινά με τη δουλειά μας ότι είμαστε δίπλα τους με ένα διπλό στόχο: την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική περιφέρεια.

Χρόνια πολλά σε όλους!”.