Ξηροκάμπι: Οριστική η υποβάθμιση του ταχυδρομείου

elta

elta

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών κ.κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου (ΝΔ), Θανάση Πετράκου και Κώστα Ζαχαριά (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με το επικείμενο κλείσιμο του ταχυδρομικού καταστήματος Ξηροκαμπίου και την αντικατάστασή του με ταχυδρομικό πρακτορείο, το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ξεκαθαρίζει πως δεν έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο η ΕΛΤΑ ΑΕ διαρθρώνει το δίκτυό της προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Κωστής Μελαχροινός αναφέρει πως η εταιρεία λειτουργεί σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, σύμφωνα με τους κανόνες της οικονομίας, αναπτύσσει και υποστηρίζει το ταχυδρομικό δίκτυο με συγκεκριμένα κριτήρια. Όπως εξηγεί ο ίδιος, βάσει των δημογραφικών, κοινωνικών, οικονομικών και διοικητικών αλλαγών, η ΕΛΤΑ ΑΕ αξιολογεί τα νέα δεδομένα και όπου απαιτείται επαναπροσδιορίζει και επανασχεδιάζει τον τρόπο λειτουργίας του ταχυδρομικού δικτύου.

«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αναστολή λειτουργίας του ταχυδρομικού καταστήματος Ξηροκαμπίου Λακωνίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν λειτουργήσει το ταχυδρομικό πρακτορείο, το οποίο συστάθηκε στις 17/6 και έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του», ξεκαθαρίζει ο κ. Μελαχροινός, για να διαβεβαιώσει στη συνέχεια πως «ο θεσμός των ταχυδρομικών πρακτορείων υπάρχει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και στην Ελλάδα λειτουργεί επιτυχημένα πάνω από δέκα χρόνια, καλύπτοντας πλήρως την ταχυδρομική εξυπηρέτηση κάθε περιοχής». Ενημερώνει ακόμη πως τα εν λόγω πρακτορεία παρέχουν όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, λειτουργώντας σε ωράριο εμπορικών καταστημάτων στο σύνολο των ημερών της εβδομάδας.

Η κατάσταση πάντως που πλέον διαμορφώνεται για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής περιγράφεται ανάγλυφα στην κατατεθείσα ερώτηση της κ. Πατριανάκου: «Η κατάργηση, όμως, καταστημάτων ΕΛΤΑ και η μετατροπή τους σε ταχυδρομικά πρακτορεία έχει σε πολλές περιπτώσεις αποδειχθεί προβληματική και δυσλειτουργική: αδυναμία καθημερινών κατ’ οίκον διανομών ή πληρωμών ταχυδρομικών επιταγών και συντάξεων, εκπρόθεσμες καταβολές λογαριασμών ΔΕΚΟ (κυρίως σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές, παρότι έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα στα ταχυδρομικά πρακτορεία), αλλά και φαινόμενα απώλειας αλληλογραφίας ή και παραβίασης -εξ αμελείας κυρίως- του απορρήτου της επικοινωνίας»…