Υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο Σπάρτης: Κραυγή αγωνίας των χρονίως πασχόντων

nosokomeio Spartis

Το ΔΣ του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας παρακολουθεί διαρκώς όλα τα θέματα που αφορούν τα ΑμεΑ και τους χρονίως πάσχοντες, αγωνιώντας για τις δυσμενείς εξελίξεις των συνεπειών της κρίσης, που έχει επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής όλων μας.

Σημειώνει πως ανησυχεί για τη φυματίωση, που ξέφυγε από το χρονοντούλαπο της ιατρικής ιστορίας και απειλεί και πάλι μεγάλες ομάδες πληθυσμού που υποσιτίζονται και δεν έχουν πρόσβαση στο γιατρό, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό.

Πρόσφατα το σωματείο ΑμεΑ έλαβε επιστολή από τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Λακωνίας, ο οποίος αναζητά στήριξη στα δίκαια αιτήματά του και μεταφέρει και τη δική του αγωνία για τη δημόσια υγεία στο νομό μας, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο. Η επιστολή αναφέρει πως οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να επισκέπτονται πολύ συχνά τα υποστελεχωμένα εξωτερικά ιατρεία και τις κλινικές του γενικού νοσοκομείου Σπάρτης, που δεν διαθέτουν τους εξειδικευμένους ιατρούς, των οποίων τις υπηρεσίες έχουν τόση μεγάλη ανάγκη. Είναι γνωστό πως το νοσοκομείο Σπάρτης δεν διαθέτει την ειδικότητα του διαβητολόγου. Το κενό προσπαθεί να καλύψει ο παθολόγος κ. Γεωργαντάς, ο οποίος πολλές φορές υπερβαίνοντας εαυτόν παρακολουθεί ως θεράπων ιατρός όσα περισσότερα περιστατικά μπορεί, χωρίς πάντα να πετυχαίνει -παρά την άοκνη προσπάθειά του- να καλύψει όλες τις ανάγκες. Υπάρχει μεγάλος αριθμός διαβητικών που δεν καταφέρνουν να κάνουν τις απολύτως απαραίτητες για την υγεία τους τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις και να συμβουλευτούν το γιατρό. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην επιστολή του, σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής του γενικού νοσοκομείου Σπάρτης το 2015, από τα 500 άτομα που αναζήτησαν ιατρική παρακολούθηση κλείνοντας ραντεβού, μόνο 350 κατάφεραν να επισκεφθούν το γιατρό. Σημειώνεται πως η ελλιπής παρακολούθηση οδηγεί με βεβαιότητα στην επιδείνωση της υγείας τους.

“Όμοια κατάσταση”, σημειώνει το σωματείο ΑμεΑ του νομού, “παρατηρείται και στα λοιπά τμήματα του νοσοκομείου και, ίσως, σε πολλά ακόμη νοσοκομεία της χώρας μας. Αυτό σημαίνει τον αφανισμό των Ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, των χρονίως πασχόντων, όλων ημών που αδυνατούμε να αναζητήσουμε τη θεραπεία μας στον ιδιωτικό τομέα. Το δικαίωμα του έλληνα πολίτη στη δημόσια υγεία καταπατάται βάναυσα. Αλήθεια, μας ακούει κανείς;”.