Υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης δύο κάτοικοι της Λέσβου και η Σούζαν Σάραντον

Η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η Αιμιλία Καμβύση, 85 ετών, παιδί μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι, έχει ζήσει όλη της τη ζωή στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου. Μαζί με δύο φίλες της, την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου, έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου, όταν ο φωτογραφικό φακός τις «συνέλαβε» να περιποιούνται το βρέφος μιας προσφυγοπούλας από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή.

Ο Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρόνων, ψαράς στη Σκάλα Συκαμιάς, που με τη βάρκα του σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Στο χωριό λένε πως ο Στρατής μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες στο Αιγαίο έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους.

Η αγωνίστρια ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, 69 ετών από τη Νέα Υόρκη, υποδέχθηκε πρόσφυγες και μετανάστες που έφθαναν στις ακτές της Λέσβου, ενώ επισκέφθηκε και τους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας στην Αθήνα.

«Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός.

Το οικονομικό μέρος του βραβείου, στην περίπτωση που κερδηθεί, θα αποδοθεί αναλογικά στα νοσοκομεία των νησιών, ενώ το ίδιο το βραβείο θα εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

(με πληροφορίες από το amna.gr)