Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λακωνίας, η τρίτη σύσκεψη των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της Σπάρτης, κατά την οποία έγινε ενημέρωση εκ μέρους του ΔΣ του σωματείου “Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης” σχετικά με την πρόοδο της μελέτης του νέου μουσείου κατά τους τελευταίους είκοσι δύο μήνες που μεσολάβησαν από τη δεύτερη σύσκεψη των φορέων τον Νοέμβριο του 2016.

Καλωσόρισμα προς τους παρευρεθέντες εκπροσώπους των φορέων απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λακωνίας Σωτήρης Ροϊνός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Παναρίτης. Ο κ. Ροινός μετέφερε προς τη συνάντηση τα μηνύματα που απέστειλαν ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Βαρβιτσιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Παναγιώτης Αργυρόπουλος, αρμόδιος για θέματα απαλλοτριώσεων ως εκπρόσωπος του δημάρχου, και ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος.

Εκ μέρους του σωματείου την ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της μελέτης έκανε η αντιπρόεδρος Αναστασία Κανελλοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις και στην αθέτηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η κ. Κανελλοπούλου ανέφερε συγκεκριμένα ότι η τρίτη κατά σειρά προγραμματική σύμβαση με την οποία το υπουργείο εκχωρεί εκ νέου στην Περιφέρεια το δικαίωμα να εκπονήσει υπό την εποπτεία του τη μελέτη του νέου μουσείου υπεγράφη τον Ιούνιο του 2017.

Από τον Ιούνιο λοιπόν του 2017 μέχρι σήμερα έπρεπε:

1. Να έχουν τεθεί οι προδιαγραφές της μελέτης του μουσείου από το ΥΠΠΟΑ με βάση τη μουσειολογική μελέτη. (Έχει εκπονηθεί μόνον η μουσειολογική προμελέτη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας).

2. Να έχει προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εντός τριών μηνών από τα παραπάνω, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2017. Ακόμα σήμερα (Οκτώβριος 2018) δεν έχουν συνταχθεί τα τεύχη προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Μόλις πριν 15 μέρες η περιφερειακή ενότητα Λακωνίας ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη να συντάξει τα τεύχη προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας της Περιφέρειας με το υπουργείο είναι 12 μήνες μέχρι σήμερα, συν το διάστημα που θα χρειαστεί για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

3. Να έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εντός έξι μηνών από τα παραπάνω. Δηλαδή ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο του 2018. Σήμερα δεν έχει καν προκηρυχθεί.

Σήμερα, 31/10/2018, έχουν γίνει τα εξής:

> Φεβρουάριος 2018: Εγκρίθηκε η μουσειολογική προμελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

> Οκτώβριος 2018: Έχει γίνει ανάθεση από την ΠΕ Λακωνίας σε μελετητικό γραφείο να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με καθυστέρηση 9 μηνών!

> Μεταβίβαση του φακέλου των απαλλοτριώσεων των 7 περίπου στρεμ., ύψους 583.699,00 ευρώ, από τη Δ/νση Απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟΑ στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, για την πληρωμή των απαλλοτριώσεων εντός του προβλεπομένου χρόνου. Η διαδικασία θα προχωρήσει, εκτός αν το ελληνικό δημόσιο προσβάλει την τιμή μονάδος κρίνοντας το τίμημα ως ιδιαίτερα υψηλό.

“Επομένως πέρασαν 16 μήνες (Ιούνιος του 2017 έως Οκτώβριος του 2018) από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και διαπιστώνουμε ότι «ξεχείλωσε» εντελώς το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το υπουργείο Πολιτισμού, όταν υπέγραφε τον Ιούνιο του 2017 την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου/ΠΕ Λακωνίας” σημειώνει το σωματείο, προσθέτοντας πως “αντί να έχουν υλοποιηθεί όσα περιγράφονται στο χρονοδιάγραμμα της προγραμματικής σύμβασης (εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης, προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού), είμαστε στο Νοέμβριο του 2018 σε λίγες μέρες και δεν έχουν συνταχθεί ούτε τα τεύχη δημοπράτησης για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό”.

Η άποψη η οποία κυριάρχησε στη σύσκεψη των φορέων είναι ότι η Περιφέρεια δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ, πράγμα που αποτελεί την κύρια αιτία καθυστέρησης του έργου.

Με δεδομένα λοιπόν τα παραπάνω, οι φορείς της Σπάρτης και της Λακωνίας που συνεδρίασαν την 22α Οκτωβρίου ζητούν:

1. Να καταγγελθεί από το ΥΠΠΟΑ η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, σύμφωνα με το άρθρο 11 της ανωτέρω σύμβασης, περί αντισυμβατικής συμπεριφοράς, διότι δεν τήρησε για πολλοστή φορά τους όρους της σύμβασης για την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος της μελέτης του μουσείου.

2. Η χρηματοδότηση της μελέτης με το ποσόν των 2.450.000,00 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ανακληθεί και να μεταφερθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

3. Να αναλάβει η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του υπουργείου την εκπόνηση της μελέτης, όπως έκανε με όλα τα μεγάλα μουσεία στην Ελλάδα με διαδικασίες κατεπείγοντος.

4. Να γίνει παράσταση στην αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς για τις παραπάνω καθυστερήσεις.

5. Να σταλεί επιστολή με τα ανωτέρω αιτήματα προς τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ και να κοινοποιηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, στην υπουργό Πολιτισμού, στους τοπικούς βουλευτές και σε κάθε εμπλεκόμενο.