Φίλοι του Νέου Μουσείου Σπάρτης: “Να κατατεθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις στο Χυμοφίξ”

Το Σωματείο Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης χαιρέτισε τη χθεσινή παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρου Χαρίτση στον χώρο του Χυμοφίξ, καθώς εκτιμά πως “με τη φυσική τους παρουσία οι δύο υπουργοί θέλουν να τονίσουν το μεγάλο και συνεχιζόμενο ενδιαφέρον τους για το έργο”.

Ο λακωνικός φορέας θεωρεί πως τα περισσότερα θέματα που έθεσε με συστηματικό τρόπο η κινητοποίησή του πριν δύο χρόνια αντιμετωπίστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Έτσι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η μουσειολογική προμελέτη, έχουν προσδιοριστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι ελεύθερες επιφάνειες του οικοπέδου για την τοποθέτηση του κτιρίου του μουσείου, έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές αποτυπώσεις για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή, έχει χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Οικονομίας η μελέτη του μουσείου με 2.750.000 ευρώ.

Το σωματείο επίσης διαπιστώνει, σύμφωνα με τα λεχθέντα από την κ. Κονιόρδου, ότι ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την προκήρυξη της μελέτης επετεύχθη μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας και την έκδοση της απόφασης του Εφετείου για τον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδος για τις απαλλοτριώσεις στο χώρο του Χυμοφίξ.

Απευθυνόμενο στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, στον δήμαρχο Σπάρτης και στην αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, το σωματείο ζητά σε συνεννόηση μεταξύ τους να καταθέσουν την αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις, διότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο εντός του οποίου πρέπει να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι. Αν αυτός ο χρόνος παρέλθει άπρακτος, προειδοποιεί, τότε αίρεται η απόφαση για την οριστικοποίηση της τιμής για τις απαλλοτριώσεις. “Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους θεσμικούς φορείς και δεν θα κινδυνεύσουμε να πάμε το έργο πίσω από καθυστερήσεις αυτού του είδους, που σε τελευταία ανάλυση αφορούν σε ένα ελάχιστο ποσόν (σε σχέση με το έργο) που δεν φθάνει καν τις 100.000 ευρώ”, συνεχίζει.

Άλλωστε, μετά τα παραπάνω και την εκπόνηση της οριστικής μουσειολογικής μελέτης, δεν μένει παρά η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που θα δρομολογήσει ουσιαστικά την έναρξη της μελέτης του έργου.