Φοιτητές από την Ουάσιγκτον στο Δημοτικό Σχολείο Ξηροκαμπίου

Το Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, αποτελούμενο από είκοσι φοιτητές/-τριες από κάθε γωνιά της γης και καθοδηγούμενο από τον ελληνοαμερικανό καθηγητή Τάσο Λαγό, επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο Ξηροκαμπίου.

Σκοπός της επίσκεψης, που πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού (γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου), ήταν να διερευνηθεί η φοίτηση των μειονοτήτων -ειδικά των μαθητών ρομά- και η διαφορετικότητα στη Λακωνία. Η ομάδα των φοιτητών επισκέπτεται την Ελλάδα με σκοπό να βιώσει την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της χώρας, αλλά και να μελετήσει τις κοινότητες ρομά της Αθήνας, του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι φοιτητές καλούνται να κατανοήσουν σε βάθος τόσο το βαθμό δυσκολίας σχετικά με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων όσο και τα μέσα που επιστρατεύονται για την προώθηση της κοινωνικής αρμονίας και συνοχής.

Οι ρομά αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι για περίπου μία χιλιετία, ωστόσο κάθε απόπειρα ενσωμάτωσής τους από πληθώρα κυβερνητικών και μη προγραμμάτων έχει, σε γενικές γραμμές, αποτύχει.

Απώτερος στόχος του προγράμματος ήταν οι φοιτητές να αξιοποιήσουν τη γνώση από την εμπειρία τους στην Ελλάδα για τη βαθύτερη κατανόηση των αναπτυσσόμενων φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο διευθυντής του σχολείου Σπύρος Χανδόλιας οργάνωσε συζήτηση των επισκεπτών με τον σύλλογο διδασκόντων, το ΔΣ του συλλόγου γονέων – κηδεμόνων και με εκπροσώπους και κηδεμόνες των ρομά μαθητών. Ανταλλάχθηκαν απόψεις για την αρμονική συνεργασία όλων των φορέων και οι φοιτητές εμπλούτισαν τις πολύτιμες για την εθνογραφική τους μελέτη εμπειρίες.