Τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή η νέα συμφωνία – μνημόνιο της χώρας με τους δανειστές της, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας εγκρίθηκε και από το Eurogroup. Η συμφωνία είναι τριετής και, όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο χρονικό διάστημα.
“Σχετικά με το τι προβλέπει η συμφωνία αυτή για τους αγρότες έχουν ακουστεί πολλά ψέματα και δυστυχώς η αλήθεια χάνεται μέσα στις κραυγές”, υποστηρίζει το κυβερνητικό μπλοκ, που επιχειρεί να αποκαταστήσει την αλήθεια διευκρινίζοντας ότι:
1. Η φορολογία για το καθαρό φορολογητέο αγροτικό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2014 (φορολογική δήλωση 2015) παραμένει στο 13%.
2. Με τροπολογία που πέρασε στη βουλή τον Μάιο του 2015 (Ν. 4328), μειώθηκε η προκαταβολή φόρου στο 27,5% από το 55% που προέβλεπε ο νόμος 4172 του 2013. Με τη συμφωνία που ψηφίστηκε στις 14/8 καταργείται το 27,5% και επιστρέφει στο 55%, όπως προέβλεπε ο νόμος του 2013.
3. Στην ίδια τροπολογία προβλεπόταν αφορολόγητο επιδοτήσεων έως 12.000 ευρώ, για πρώτη φορά νομοθετημένο, καθώς ο Ν.4172 του 2013 προέβλεπε φορολόγηση επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ. Το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ εξακολουθεί να ισχύει.
4. Προβλέπεται η σταδιακή εξίσωση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.
5. Αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια από το 13% στο 23%. Αυτό δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής άμεσα, σε όσους αγρότες τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, γιατί ο ΦΠΑ εισροών – εκροών συμψηφίζεται. Δημιουργεί όμως ένα ζήτημα ρευστότητας σε βάρος του παραγωγού, γιατί είναι διαφορετική η περίοδος αγορών από αυτή των πωλήσεων.
6. Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει μια συζήτηση για τα αγροτικά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016 και 2017. Στη συμφωνία προτείνεται να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος στο 20% και 26% αντίστοιχα.
7. Σχετικά με την ασφάλιση των αγροτών, προβλέπεται η διαμόρφωση των ασφαλίστρων να γίνεται σε συνάρτηση με το εισόδημα. Είναι πέρα για πέρα ψευδές ότι συζητείται η εξίσωση ασφαλίστρων με τον ΟΑΕΕ ή άλλο ταμείο.
“Από την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται προσπάθειες να μετριαστούν οι επιπτώσεις του μνημονίου σε διάφορα επίπεδα”, αναφέρει η ίδια κυβερνητική ανακοίνωση και εξηγεί:
• Πλήρης λογιστική απεικόνιση των εξόδων της αγροτικής δραστηριότητας.
• Δημιουργία περισσότερων συντελεστών φόρου εισοδήματος για το αγροτικό εισόδημα και ένταξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
• Διατήρηση του αφορολόγητου των επιδοτήσεων στις 12.000 ευρώ, ποσό που αφορά στους μικρούς αγρότες και πάνω από το 90% των δικαιούχων.
• Προστασία των αγροτών κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
• Δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος εν συνόλω, για όλους τους φορολογούμενους, αγρότες, μισθωτούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους.