Φορολογία: Ευνοϊκή τροπολογία για τους αγρότες

agrotis

agrotis

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ευτυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το σχέδιό της για τη φορολόγηση των αγροτών”. Με αυτή τη φράση ξεκινά ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έρχεται να εξηγήσει τις αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία επ΄ωφελεία των παραγωγών, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Αναλυτικά οι ελαφρύνσεις:

Στα έργα και ημέρες της, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έστησε σχέδιο φορολογικής εξόντωσης του αγροτικού τομέα, αφού νομοθέτησε τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας επιπρόσθετα προκαταβολή φόρου 55%, και φορολόγηση με 13% τη διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος.

Αυτό που αποκρύβουν συστηματικά και άκρως υποκριτικά τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης και τα φερέφωνά τους είναι ότι για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος θα συμπεριλαμβάνονταν πλήρως οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις (πχ ΕΛΓΑ). Γι’ αυτό εξάλλου δεν δέχονταν, όσο ήταν στην κυβέρνηση, τροπολογίες των βουλευτών τους για την απαλλαγή των αγροτικών επιδοτήσεων από τη φορολόγηση, ενώ άφηναν επίσης αναπάντητες και σχετικές ερωτήσεις.

Για παράδειγμα, παραγωγός που έλαβε για το 2014 επιδοτήσεις ύψους 12.000 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα φορολογηθεί για αυτές με 1.560 ευρώ. Επίσης, εάν υποθέσουμε ότι λόγω φυσικών καταστροφών ο ίδιος παραγωγός έλαβε και από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ, τότε θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 1.300 ευρώ. Δηλαδή ο παραγωγός του παραδείγματος μόνο για τις επιδοτήσεις και την αποζημίωση του ΕΛΓΑ θα πληρώσει φόρο 2.860 ευρώ.

Αντίθετα, με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα δεν υπολογίζονται το σύνολο των επιδοτήσεων όπως με τον Ν.4172/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά μόνο το μέρος αυτών που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Δηλαδή τα πρώτα 12.000 ευρώ από αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις είναι αφορολόγητα. Επιπλέον, αφορολόγητο είναι και το 100% των αποζημιώσεων που λαμβάνει ο αγρότης. Οπότε, σύμφωνα με την τροπολογία, ο παραγωγός του παραπάνω παραδείγματος δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο για τις επιδοτήσεις και την αποζημίωση του ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, με την τροπολογία του υπουργείου μειώνεται στο μισό η προκαταβολή φόρου που θα πληρώσουν οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2014. Δηλαδή, από 55% στο 27,5%.

Επισημαίνεται ότι, με την ίδια τροπολογία, η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων αγροτών εξαιρείται από τη φορολόγηση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν, μιας και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ το 95% των αγροτών λαμβάνουν κάτω από 12.000 ευρώ.

Ήταν ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την οικονομική ελάφρυνση ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω τομές για μια ορθή και δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που θα υπηρετεί την ιδιαίτερη σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία και τη χώρα ολόκληρη”.