του Νίκου Φουντά*
Δέκα μέρες πριν τις εκλογές λείπει από την καθημερινότητά μας οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εγκλωβισμένοι στα προβλήματα, στις δημοτικές και τοπικές διαμάχες αλλά και προβληματισμένοι για το επίπεδο της πολιτικής μας ζωής, οι πολίτες δείχνουν να αδιαφορούν είτε για τις ευρωεκλογές είτε για τις περιφερειακές εκλογές που επηρεάζουν το μέλλον του τόπου μας πολύ περισσότερο από την εκάστοτε τοπική αρχή.
Πώς θα ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα; Τι πρέπει να αλλάξει;
· Πρέπει να σταματήσει η Περιφέρεια να είναι ουραγός στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι 23,87% κάτω από το μέσο όρο. Χαμηλός, αφού πρόκειται για δαπάνες έως τις 31/12/2018, δηλαδή πέντε χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος και μόλις δύο πριν από την ολοκλήρωσή του (δηλαδή πάνω από 70% της διάρκειάς του). Μάλιστα, το ποσοστό ενταγμένων έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί το χαμηλότερο απ’ όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας).
· Πρέπει να λειτουργήσουν οι περιφερειακοί θεσμοί (πρώτιστα το περιφερειακό συμβούλιο, που σήμερα είναι απαξιωμένο) με ευθύνη και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
· Πρέπει να υπάρχει συνεχής διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες. Να αναζητούμε συνεχώς συγκλίσεις και συνθέσεις, γιατί έτσι αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και οι προκλήσεις των ημερών μας.
· Πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν «άβατα» δομές όπως οι Αναπτυξιακές και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Διαφάνεια παντού!
· Πρέπει να σταματήσουν οι διαχωρισμοί των ΜΜΕ σε ημέτερα και μη, και η όποια προβολή να γίνεται με καθαρούς και διαφανείς όρους.
· Πρέπει να προσπαθήσουμε, προς όφελος των πολιτών, να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τις επιπτώσεις από τις δεσμεύσεις που έχει δημιουργήσει η σημερινή περιφερειακή αρχή, η οποία διαχειρίστηκε το τεράστιο θέμα των στερεών αποβλήτων με τον πιο ανεύθυνο και αδιαφανή τρόπο, καταλήγοντας σε τετελεσμένα με τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Και για τη Λακωνία:
· Διαχείριση των υδάτινων πόρων με την κατασκευή φραγμάτων, ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών.
· Άμεση βελτίωση των οδικών αξόνων που οδηγούν στα άκρα της Λακωνίας, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική και εμπορική κίνηση.
· Ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι του Γυθείου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα του ελλιμενισμού μεγάλων κρουαζιερόπλοιων.
· Στήριξη και προβολή των μοναδικών αρχαιολογικών μνημείων και τόπων μας. (Κατασκευή επιτέλους του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης).
· Στήριξη του πρωτογενούς τομέα με κάθε τρόπο (μείωση κόστους παραγωγής, υποδομές, στρατηγική προώθησης αγροτικών προϊόντων κυρίως ελαιολάδου, ελιών και εσπεριδοειδών κλπ).
*Ο Νίκος Φουντάς, από τη Βαρβίτσα Λακωνίας, είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την “Πελοποννησιακή Συμμαχία” του Γιάννη Μπουντρούκα, οδοντίατρος, μέλος του ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λακωνίας και εκπρόσωπος στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, πρ. νομαρχιακός σύμβουλος Λακωνίας (2006-2010).