“Φρένο” στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης

nero

nero

Η συγκέντρωση 1,9 εκατομμυρίων υπογραφών από ευρωπαίους πολίτες ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, το μαζικό και κατηγορηματικό “ΟΧΙ” 215.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, και η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, έρχονται να “φρενάρουν” τα σενάρια που φέρουν την ύδρευση των δήμων να οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ. Αποφασίστηκε συγκεκριμένα ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πλην μειοψηφικών πακέτων.

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις αποτέλεσε αναμφίβολα το ζήτημα της ΕΥΑΘ και συγκεκριμένα το οριστικό ναυάγιο της πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού της από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μετά από την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, η οποία ορίζει ότι το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση αντίκειται στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλει μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.

“Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του”, αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου που αναγνώστηκε στη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ.

“Οι ΔΕΥΑ δεν είναι ιδιοκτησία του δημοσίου”

Η σύνδεση των δύο υποθέσεων (ΕΥΑΘ με βάση το σκεπτικό για ΕΥΔΑΠ) έρχεται να ενισχύσει την προοπτική της παραμονής και λοιπών εταιρειών ύδρευσης υπό δημόσιο έλεγχο, έως και το απώτερο μέλλον. Αναφορικά με τις ΔΕΥΑ, κύκλοι της ΕΔΕΥΑ σημείωναν στην aftodioikisi.gr ότι το δημόσιο δεν νομιμοποιείται να παραχωρήσει τις ΔΕΥΑ σε ιδιώτες, αφού είναι δημοτικές επιχειρήσεις και δεν αποτελούν “ιδιοκτησία” του δημοσίου. Ως προς το ενδεχόμενο παραχώρησής τους για δημοσιονομικά οφέλη, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι ΔΕΥΑ είναι ανταποδοτικές με ίδια έσοδα κι επομένως με την παραχώρησή τους δεν θα υπάρξει κανένα κέρδος για το δημόσιο, αφού ούτως ή άλλως δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

πηγή: aftodioikisi.gr