Φτιάξτε τέλειο σπιτικό γύρο με χοιρινό ή κοτόπουλο

Υλικά

⇒ 1 κιλό κρέας χοιρινό (λαιμό ή σπάλα) ή 500 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου

⇒ αλάτι, πιπέρι

⇒ 1 κρεμμύδι λιωμμένο στο μούλτι

⇒ 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη

⇒ 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι

⇒ 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά

⇒ 1 κουτ. σούπας ξίδι (μόνο για τον χοιρινό γύρο)

⇒ 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

⇒ 1 κουτ. σούπας μουστάρδα (αν έχετε σκόνη ακόμα καλύτερα)

⇒ 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Με ένα κοφτερό μαχαίρι (ή ψαλίδι κουζίνας) κόβετε το κρέας σε μεσαίου πάχους λωρίδες. Τις βάζετε σε μπολ και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, την πάπρικα, το ξίδι, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε για τουλάχιστον μία ώρα να μαριναριστεί.

Ψήσιμο σε τηγάνι ή σχαροτήγανο

Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το τηγάνι χωρίς λάδι. Ψήνετε το κρέας, χωρίς να γεμίσετε υπερβολικά το τηγάνι. Όταν πάρει χρώμα από την μια πλευρά, γυρίζετε για να μαγειρευτεί και από την άλλη. Ψιλοκόβετε το ψημμένο κρέας σε λεπτά κομμάτια.

Ψήσιμο στο φούρνο

Προθερμένετε το φούρνο στους 200°C. Στρώνετε τις φέτες του κρέατος σε μία σχάρα την οποία ακουμπάτε σε ένα ταψί (που έχει μέσα ένα φλιτζάνι νερό), ώστε να στάζουν τα λίπη. Βάζετε τη σχάρα -με το ταψί από κάτω- στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνετε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθεί. Ψιλοκόβετε το ψημμένο κρέας σε λεπτά κομμάτια.