“Φως” στη ζωή και το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου μέσα από δύο νέα βιβλία

Vrettakos Nikiforos

Vrettakos Nikiforos

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το Σάββατο 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον δεύτερο όροφο της δημόσιας βιβλιοθήκης Σπάρτης, όπου βρίσκεται και το αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.

Το πρώτο βιβλίο, «Ανιχνεύοντας τον πρώιμο Βρεττάκο» (με αφορμή ένα μαθητικό του τετράδιο), παρουσίασε ο συγγραφέας του, καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Γιώργος Ανδρειωμένος, ο οποίος με σαφήνεια και χαρακτηριστική ευγλωττία παρουσίασε τα πορίσματα της έρευνάς του επί ενός μαθητικού τετραδίου που περιέχει πρωτόλεια ποιήματα του ποιητή. Η έρευνα αυτή είναι αξιοσημείωτη για την κατανόηση του συνολικού έργου του ποιητή και για το γεγονός ότι μεταθέτει αρκετά χρόνια πίσω την έναρξη της ποιητικής σταδιοδρομίας του.ekdilosi (3)

Το δεύτερο βιβλίο, «Η “αριθμημένη” αλληλογραφία. Προς την Καλλιόπη Νακοπούλου (1967-1974)», σε επιμέλεια της φιλολόγου κ. Αθηνάς Κωστάκη – Βεζύρογλου και πρόλογο του Κώστα Βρεττάκου, παρουσίασε ο τελευταίος λόγω ασθενείας της επιμελήτριας του βιβλίου. Με γλαφυρό τρόπο κατεδείχθη η ιδιαίτερη σχέση του ποιητή με την Καλλιόπη Νακοπούλου.

Το αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου και η δημόσια βιβλιοθήκη έθεσαν στη διάθεση των ερευνητών-συγγραφέων όλα τα απαραίτητα τεκμήρια για την ολοκλήρωση του έργου των. Οι εκδόσεις «Ποταμός» επιμελήθηκαν την έκδοση των δύο βιβλίων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ηλίας Μπόνος, ο οποίοςMponos Hlias παρουσίασε τους ομιλητές, αναφέρθηκε με λίγα και μεστά λόγια στην Ημέρα Ποίησης, στη ζωή και το έργο του ποιητή, αλλά και στους στόχους του αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά προς τους φίλους της ποίησης και θαυμαστές του έργου του Βρεττάκου παραδοσιακών ποτών και ξηρών καρπών, τα οποία προσέφερε ευγενώς η κ. Εμμανουέλα Ντε Νόρα, φίλη της οικογένειας Βρεττάκου, ευεργέτις του αρχείου και της βιβλιοθήκης.

Οι εντυπώσεις από την όλη παρουσίαση υπήρξαν πολύ καλές, όπως έδειξαν οι αντιδράσεις των πολυπληθών συμπολιτών που παραστάθηκαν στην προσπάθεια των διοργανωτών (δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Σπάρτης, Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος”, Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας, Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης και Σύλλογος Φίλων Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου).

ekdilosiekdilosi (1)ekdilosi (2)ekdilosi (4)ekdilosi (5)