Φωτηλάτες… πολωμένοι

Μία ακόμα επιτυχημένη εργαστηριακή δράση για επιστήμονες… δημοτικού και γυμνασίου υλοποιήθηκε στον χώρο του Παλαιού Μεταξουργείου της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στη Σπάρτη, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου. Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα αυτοτελή εργαστήρια με τίτλο «Φωτηλάτες», που συνδιοργανώνονται από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Λακωνίας και την Ομάδα Νέων «Activate Now/Ενεργοποίηση Τώρα».

Θεματικός άξονας των πειραμάτων αυτή τη φορά ήταν η πόλωση του φωτός: μια ενότητα της Οπτικής που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα απαιτητική στη διδασκαλία της, ακόμα και για μαθητές λυκείου.

Οι… δεινοί Φωτηλάτες όμως, με ευρηματικά πειράματα κι έξυπνες κατασκευές, κατόρθωσαν να κατακτήσουν την έννοια της πόλωσης και να κατανοήσουν βιωματικά τις πολλαπλές εφαρμογές της στην επιστήμη και την καθημερινή ζωή. Τα πολωτικά φίλτρα του εκπαιδευτικού πακέτου «PhotonicsExplorer», το πολωσίμετρο και το μουσειακής αξίας διαφανοσκόπιο του ΕΚΦΕ, οθόνες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων αλλά και το «ταπεινό» σελοτέιπ, έγιναν πολύτιμα εποπτικά και διδακτικά εργαλεία κι αξιοποιήθηκαν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν, να συνεργαστούν και να οδηγηθούν παίζοντας στην κατάκτηση της γνώσης.

Οι υπεύθυνες της δράσης κ.κ. Δώρα Κουρκούλη και Έλενα Παλούμπα προετοιμάζουν με χαρά το επόμενο εργαστήριο, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, με θέμα τη διάδοση, τη διάθλαση και την ανάκλαση του φωτός και τις εφαρμογές τους σε απίθανα καλειδοσκόπια!

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.